A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. részt vesz a Turning food waste into sustainable soil improvers for better soil health and improved food systems (Waste4Soil) című projektben.
A projekt célja, hogy javítsa az élelmiszer-feldolgozás során keletkező maradványok és melléktermékek kezelését, és szorgalmazza azok újrahasznosítását a talaj egészségének javítása érdekében.
A talajjavító eljárások kidolgozása során a meglévő gyakorlatok és technológiák optimalizálása történik, valamint innovatív irányítási folyamatok fejlesztése élő labor („living lab”) megközelítésen keresztül. A projekt támogatja az intelligens, fenntartható, ellenálló és inkluzív élelmiszer-rendszerek felé történő elmozdulást.
Központi célkitűzés a talaj termékenységének javítása és a tápanyag-felhasználás hatékonyságának növelése. Hozzájárul az élelmiszer-feldolgozási maradványok újrafelhasználásának növekedéséhez, illetve támogatja a társadalmi tudatosság fejlődését.
A projekt időtartama: 2023.06.01. – 2027.05.31.
Projekt konzorcium:
27 partner 9 országból. Koordinátor: Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis (CERTH) (Görögország)
Projekt weboldala:
https://www.waste4soil.eu/
A projekt a közösségi médiában:
https://www.linkedin.com/company/waste4soil/
https://twitter.com/Waste4Soil
További információ:
Kálai Katalin projektmenedzser
katalin.kalai@bayzoltan.hu
A projektet a Horizont Európa, az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja támogatja.