Szervezeti hulladékgazdálkodási rendszer vizsgálata

 

 

Egy szervezet működése során fellépő környezeti hatások csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhat az anyagáramlási folyamatok elemzése, melynek fókuszában a kimeneti oldalon megjelenő hulladékmennyiségek állnak. A vizsgálatunk fő célja, hogy feltárja azokat a lehetőségeket, amelyek révén a keletkezett hulladékmennyiségek minél nagyobb arányú csökkentése megvalósulhat. Ez a csökkenés két részből tevődhet össze: egyrészt a keletkezett hulladékok hatékony hasznosítási, másrészt a keletkezésük megelőzését célzó lehetőségek feltárásával.

A keletkező hulladékok forrásának, mennyiségének és minőségének minél pontosabb ismerete érdekében szükséges a keletkező hulladékok folyamatos monitorozása. Ez hozzájárulhat a hulladékmenedzsment szempontjából gyenge pontok a feltárásához, ami a hatékonyabb hulladékkezelés alapja lehet. A munka megvalósítása a Megbízóval történő folyamatos egyeztetés mentén kerül sor, melynek eredménye a javasolt lehetőségek kiértékelése, tekintettel a szervezeten belüli megvalósíthatósági szempontokra és prioritásokra.

A munka főbb szakaszai:

  1. Jelenlegi helyzet feltárása

Ennek keretében megvizsgáljuk a területi hulladékgyűjtés jelenlegi rendszerét, annak feladatait, szereplőit, eljárásait.

  1. Módosítási javaslat készítése

A vizsgálatok eredményei, valamint a több évtizedes tapasztalatunk alapján, javaslatot teszünk az üzletsori hulladékgyűjtési rendszer módosítására.

A módosítási javaslat tartalmazza a szükséges feladat és eljárás módosításokat, valamint az esetlegesen szükséges eszközök meghatározását.

  1. Összefoglaló jelentés

Vezetői összefoglaló készítése az elvégzett munkáról, annak eredményeiről és javaslatokról.

 

Elérhetőség

CHRABÁK Péter, Circular Economy kutatási szakterület vezető, Mérnöki Divízió (BAY-ENG)
Mobil: +36-30/660-9752
E-mail: peter.chrabak@bayzoltan.hu