Az Ipar 4.0 koncepció alapja a digitalizáció: a gyártási és logisztikai folyamatokról minél több információt gyűjtve, majd azokat elemezve a folyamatok hatékonyságának növelése. Az adatok feldolgozása és vizsgálata akár valós időben is végezhető, így már kismértékű eltérés esetén is azonnali beavatkozásra van lehetőség, a hibák bekövetkezésének valószínűségét csökkentve. Emellett szimulációs modellek (ún. digitális ikerpárok) fejlesztésével és használatával a termelési rendszer egyes módosításai kipróbálhatók bevezetés előtt, így minimalizálható a változtatásban rejlő kockázat.

Az Ipar 4.0 megoldásokat nem csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak. A kis cégeknek is érdeke a hatékonyság növelése, amit a folyamatos monitorozás és a gyors beavatkozás elősegít.

Nem feltétlenül szükséges új gyártórendszert építeni, beszerezni a megvalósításhoz, elegendő lehet a megfelelő szenzorok felszerelése és azok adatainak továbbítása. A digitalizáció nem kizárólag gépek esetében lehet hatékonyságnövelő. A digitalizáció közvetlenül támogathatja az operátorok munkáját, elősegítve az egymásra épülő feladatok alapuló hatékony elvégzését.

Mi a következőkben tudunk segíteni, hogy részese lehessen a 4. ipari forradalomnak:

  • elemezzük és optimalizáljuk gyártási folyamatait,
  • digitalizációs rendszereket fejlesztünk és építünk.

Elérhetőség

Dr. LADÁNYI Richárd, osztályvezető, Rendszertervezés Osztály
E-mail: richard.ladanyi@bayzoltan.hu