Az történelem eddig három ipari forradalmat különböztettünk meg: a gőzgépek megjelenését nevezhetjük Ipar 1.0-nak, a sorozat/tömeggyártást Ipar 2.0-nak, az informatika megjelenését (automatizálást) nevezzük Ipar 3.0-nak.

A negyedik ipari forradalom, melyet egyszerűen Ipar 4.0-nak neveznek, az összekapcsolt gyártóegységeket takar, melyben a benne lévő részegységek kommunikálnak egymással.

Az Ipar 4.0 koncepció alapja az, hogy gyártási folyamatokról minél több információt lehessen gyűjteni majd azokat elemezve hatékonyabbá lehessen azt tenni. Az adatok feldolgozása lehet folyamatos így már kismértékű eltérés az optimális értékektől azonnali beavatkozásra ad lehetőséget ezzel minimalizálni lehet a hibák előfordulását.

Abban az esetben egy fizikai gyárnak létezik digitális mása abban az esetben miden egyes módosítást ki lehet próbálni mielőtt az bevezetésre kerül így minimalizálni lehet a változtatásban rejlő kockázatokat.

Sokan azt gondolják, hogy az Ipar 4.0-t csak a „multik” engedhetik meg maguknak de ez csak egy tévhit. A kis cégeknek is érdeke a selejtek csökkentése amit a folyamatos monitorozás és automatikus beavatkozás a folyamatokba elősegít. Nem feltétlenül kell ahhoz új gyártó berendezést beszerezni, hogy azt be lehessen kötni a informatikai hálózatba sokszor elegendő a megfelelő szenzorok felszerelése és azok adatainak továbbítása.

Mi a következőkben tudunk segíteni, hogy részese lehessen a 4. ipari forradalomnak:

  1. elemezzük a gyártási folyamatait
  2. javaslatokat adunk a módosításokra

Elérhetőség

ENGI Csaba, divízióigazgató, BAY-SMART Intelligens Rendszerek Divízió
E-mail: csaba.engi@bayzoltan.hu