Kutatás-fejlesztési stratégia irány

A komplex agrár-biotechnológiai fejlesztések a Biotechnológiai Divízió meghatározó K+F irányvonalát adják. Ezek a fejlesztések az alga-biomassza előállítására irányuló tevékenységünkhöz kapcsolódóan indultak el 2007-ben, és azóta egyre szélesebb területet érintenek az agráriumon belül, összhangban a ’bioeconomy’ koncepcióval.

Az alga-biotechnológiával kapcsolatos munkák során új algatörzsek szelekciójától, a foto- és heterotróf alganevelésen keresztül a különböző alga-bioreaktorok fejlesztéséig és teszteléséig mindenféle szinten végzünk kutatásokat és fejlesztéseket.

Továbbá vizsgáljuk:

  • biomassza termelése során megkötött CO2 mennyiségét,
  • a biomassza beltartalmi értékeit (pl. teljes nitrogén- és foszfortartalom, össz-fehérje tartalom, össz-szénhidrát tartalom, zsírsavösszetételt és -tartalom, színanyagok stb.),
  • olyan funkcionális anyagok jelenlétét, melyek hasznosak lehetnek mezőgazdasági és ipari felhasználás szempontjából (pl. növényi hormonszerű anyagok, karotenoidok, telítetlen zsírsavak),
  • algafajokra (törzsekre) vonatkoztatva vizsgáljuk az adott hasznos anyag termelésének maximalizálásához szükséges optimális nevelési körülményeket (pl. tápoldat összetétel, pH, oxigén- és CO2-szükséglet) a költséghatékonysági szempontok figyelembevételével.

A felsorolt K+F tevékenységek célja többek között alga-biomassza alapú termékek fejlesztése, melyek az agráriumban talajjavító készítményként, növénykondicionáló szerként vagy állati takarmányként alkalmazhatóak.

Emellett vizsgáljuk különböző anyagok, mikrobiális készítmények alkalmazhatóságát a növénytermesztésben laboratóriumi szinten, hidropónikus és talajkultúrákban. Teszteljük az anyagok csírázóképességre, gyökérfejlődésre, hozamra és a növények életképességére, ellenállóképességére gyakorolt hatását.

  • A mikrobiális készítményekhez felhasznált baktériumtörzsek a Biotechnológiai Divízió törzsgyűjteményéből kerülnek kiválasztásra, illetve környezeti mintákból (pl. talaj, növény) izolálunk új törzseket. Itt egy olyan dinamikusan gyarapodó mikroba-állományról van szó, melybe az aktív izolálási munka eredménye nyomán folyamatosan kerülnek a laboratóriumi kísérletek alapján bíztató eredményeket mutató, ezáltal pedig a növénytermesztési gyakorlatban is potenciálisan alkalmazható baktériumfajok.
  • Az alkalmazni kívánt törzsek kijelölésénél előnyben részesítjük azokat az izolátumokat, melyeknél a laboratóriumi vizsgálatok során növényi növekedést és fejlődést támogató sajátságokat sikerül igazolnunk pl. légköri nitrogén fixálására való képesség, a foszfor- és káliummobilizáló képesség, növényi hormonok (auxinok, gibberellinek stb.) termelése, a növényi stressztűrő képesség fokozása, továbbá a kitüntetett fontosságú, növénypatogén baktériumok és gombák elleni antagonisztikus hatások szempontjából.
  • Az alkalmazott törzsek tanulmányozása és nyomon követése során a klasszikus mikrobiológiai eljárásokat változatos molekuláris biológiai módszerekkel (PCR, qPCR, DGGE, metagenom szekvenálás) egészítjük ki.

Elérhetőség

KOÓS Ákos osztályvezető, Biomassza Termelés és Hasznosítás Osztály
Cím: H-6726 Szeged, Derkovits fasor 2.
Telefon: +36-30/372-0999
E-mail: akos.koos@bayzoltan.hu