Bay Zoltán Kutatóközpont (BAY) feladata és szerepe

A Körforgásos Gazdasági Stratégiához illeszkedően a BAY – mint a hazai alkalmazott kutatás-fejlesztés meghatározó szereplője – kompetenciáit (anyag- és technológia-fejlesztés, anyagvizsgálat, biotechnológia, környezeti életciklus-elemzés, logisztika) és referenciáit figyelembe véve küldetésének tekinti a Körforgásos Gazdasági törekvésekben való aktív szerepvállalást. Ezt segíti a BAY a műszaki életben elismert szerepe és kapcsolatrendszere, ahol hídként van jelen a kutatás-fejlesztési és alkalmazott ipari szegmens között.

A BAY minden egyes szakterülete fel tud mutatni számos jelenleg is futó, vagy korábbi munkákat, amelyek szervesen kötődnek az EU ezen irányú törekvéséhez. Az elmúlt 5 évben 36 nemzetközi és hazai projektben közel 1 milliárd Ft értékben végzett, illetve jelenleg is végez feladatokat.

Bár a fenti kompetenciákkal több hazai szervezet is rendelkezik külön-külön, azonban nincs olyan, a BAY-hoz hasonló szereplő, amelyik mindezeket egy szervezetként képes átfogni és képviselni. Emiatt a BAY szerepe egyedülálló Magyarországon, amely lehetőséget biztosít a körforgásos gazdasági törekvések hazai képviseletére.

BAY ajánlata az ipari szereplők számára a Körforgásos Gazdaság területén történő fejlesztéseikhez

A Körforgásos Gazdaság Akciótervében megfogalmazott célok közül a BAY a hazai ipari szereplők számára az alábbi lehetőségeket kínálja az együttműködésre:

 • Terméktervezés (Ecodesign) elvek megvalósításának támogatása
  A jobb tervezés tartósabbá vagy könnyebben javíthatóvá, korszerűsíthetővé vagy újragyárthatóvá teheti a termékeket. Segíthet az újrafeldolgozóknak a termékek szétszerelésében, annak érdekében, hogy visszanyerjék az értékes anyagokat és alkatrészeket. Összességében elősegítheti az értékes erőforrások megóvását.
 • Tiszta gyártás: olcsóbb, környezetkímélőbb, energia- és hulladékszegény gyártási folyamatokra történő javaslattétel, továbbfejlesztés
  Az erőforrások nem hatékony felhasználása a termelési folyamatok során még az intelligens módon tervezett termékek vagy anyagok esetében is üzleti lehetőségek elveszítéséhez és jelentős mennyiségű hulladék keletkezéséhez vezethet.
 • Teljes gyártási és hulladékkezelési kör áttekintése
  Vállalkozások gyártási- és hulladékgazdálkodási rendszerének a felülvizsgálata, javaslattétel a hulladékaik hatékonyabb felhasználására, azok gazdaságba történő visszajuttatásának érdekében a körforgásos céloknak megfelelően.
 • Anyagvizsgálati kutatások
  Fizikai és kémiai anyagvizsgálatok nano-tartományoktól kezdve a szerkezeti elemek mechanikai vizsgálatáig, korszerűen felszerelt laborparkkal (a mechanikai anyagvizsgálati labor akkreditációval rendelkezik).
 • Lehetséges finanszírozási források azonosítása
  Kutatás-fejlesztés-innováció elképzelések konzorciális megvalósítása, a lehetséges pályázati források és szakmai partnerek felkutatásával.

A BAY célja, hogy szaktudásával és infrastruktúrájával támogassa a Körforgásos Gazdasági Stratégiához illeszkedő innovációs együttműködések megvalósulását.

Elérhetőség

CHRABÁK Péter, Circular Economy kutatási szakterület vezető, Mérnöki Divízió (BAY-ENG)
telefon: +36-30/660-9752
e-mail: peter.chrabak@bayzoltan.hu