Logisztikai Rendszerek Osztály

Logisztikai rendszerek szimulációs vizsgálata

A Logisztikai osztály egyik fő tevékenységét a termelési- és logisztikai rendszerek hatékonyság-növelését célzó feladatok megoldása, megvalósítása teszi ki. A projektumunkák céljai igen sokrétűek, de a munkák nagy részét a termelési-logisztikai rendszerekhez kapcsolódó feladatok teszik ki, amelyek elsősorban a rendszerben rejlő tartalékok, szűk keresztmetszetek, gyártási (termelő berendezések)- és logisztikai erőforrások kihasználtságának (tárolók, raktárak, anyagmozgató berendezések, dolgozók) vizsgálatára vonatkoznak. A vizsgálatokat a rendszerek igen magas kompleitása miatt hatékony mérnöki tervező-és modellező szoftverek alkalmazásával végezzük, amellyel lehetőség nyílik a rendszerben zajló folyamatok modellezésére és szimulációs vizsgálatára. A vizsgálatokhoz, kifejezetten termelés-logisztikai folyamatok modellezését támogató Siemens Plant Simulation diszkét-eseményvezérelt szimulációs szoftvert alkalmazzuk. Az elmúlt több, mint tíz év során a projektmunkáink hazai multacionális vállalatoknál (Audi Hungaria Kft. Győr; Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és Robert Bosch Power Tool Kft. Miskolc; Magyar Suzuki Zrt. Esztergom) felmerülő logisztikai feladatatok megoldása mellett a KKV szektorban is merülnek fel igények a termelési-, és anyagellátási folyamatok racionalizálására, a minél hatékonyabb és gazgaságosabb gyártásra (D&D Drótáru Zrt.Miskolc; Akzo-Nobel Kft. Tiszaújváros; FlexiForce Kft. Debrecen; Platt 2003 Kft. Eger).

Környezeti életciklus elemzés
Life Cycle Assessment – LCA

A környezeti életciklus elemzés (Life Cycle Assessment – LCA) lényege, a termék/folyamat teljes életciklusán keresztül jelentkező környezeti hatások kimutatása, értékelése (nyersanyagok kitermelésétől, alapanyagok gyártásán, termék előállításán, csomagolásán, értékesítésén, raktározásán, használatán, újrahasználatán át, annak ártalmatlanításáig – figyelembe véve az egyes szállítási folyamatokból származó környezeti hatások nagyságát is).

Alkalmazásának célja:

 • termékgyártás/ tevékenység környezetileg „gyenge-pontjainak” azonosítása,
 • környezeti és fenntarthatósági jelentések alátámasztására – a gazdasági és társadalmi elemzésekkel összhangban,
 • segíti a vállalat egyéb működéséből fakadó környezeti hatások racionalizálását, például az üvegházhatású gázok csökkentési lehetőségeinek feltárását,
 • eco-design tervezés segítése,
 • környezeti címke megítélésére,
 • marketing tevékenységet támogat,
 • hozzájárul a hosszú távú környezetvédelmi stratégiák kidolgozásához.

Alkalmazott szoftver: thinkstep – GaBi Professional életciklus elemző szoftver

Alkalmazott adatbázis: Nemzetközileg elismert, ellenőrzött és elfogadott adatbázisok: thinkstep Professional; ecoinvent 3.3, több ezer folyamataival

Leggyakrabban alkalmazott hatáselemző módszer: CML2001. Hatáskategóriái: szén-lábnyom, savasodás, eutrofizáció, erőforrások csökkenése vagy a szmogképződés, melyek mellett meghatározhatók az ökoszisztéma elemeire való hatások, vagy a vízlábnyom is.

GaBi szoftveres referenciák:

 • Termékelemzés: sarokcsiszoló, dízel, benzin, PP, PE kerékpár, fűnyíró, kanapé, biochar, stb.
 • Rendszerelemzés: közlekedési-, használtcikk gyűjtési- szelektívhulladék gyűjtési módok, betétdíjas rendszer
 • Hulladékhasznosítás: szennyvíziszap energetikai hasznosítása, madártoll hulladék hasznosítása új szigetelőelemekben, használt sütőolaj biodízelként hasznosítása, barnamezős területek hasznosítása, fáradt-olaj cementipari hasznosítása, kritikus elemek kinyerhetősége elektronikai termékekből
 • Oktatás: szoftverhasználat, életciklus szemlélet
 • EPD (környezeti termék deklaráció) elkészítésének támogatása

Hulladékgyűjtés járatoptimalizálása

A hulladékgyűjtés terén értelmezett járatoptimalizálás célja a leginkább költséghatékony begyűjtés megvalósítása, tekintettel minden, a költségek szempontjából érzékeny paraméterre, így például a közlekedési és behajtási szabályokra, a munkaidőre, az egyes pontok változó elérhetősége, a gyűjtőedényzetek és járművek kapacitására.

A járatoptimalizálás legfontosabb előnye a térinformatikai modellben leképezett változó környezeti tényezők (új telephely létesítése, új ürítési, ill. munkarend kialakítása, eltérő kapacitású járművek, gyűjtőkonténerek alkalmazása, stb.) és azok hulladékgyűjtési rendszerre gyakorolt hatásának felmérése a gyakorlati életben történő – esetlegesen negatív eredménnyel járó – „kísérletezés” kockázata nélkül.

A professzionális járattervezés lehetséges előnyei

 • a gyűjtés során bejárt úthossz csökkentési lehetősége
 • jobb kapacitás-kihasználás
 • egyenletesebb munkaterhelés
 • ügyfélkiszolgálás rugalmasságának és színvonalának növekedése
 • váratlan helyzetek kezelése (pl. útlezárások, balesetek)
 • erőforrás–megtakarítások (üzemanyag, munkaidő)

Vizsgálati lehetőségek

 • Erőforrás-kapacitások optimalizálása (pl. jármű- és eszközparkban beállt változások)
 • Földrajzi szempontú vizsgálatok (gyűjtőpontok, átrakók, lerakók)
 • Komplex jellemzők hatásainak vizsgálata (szezonalitás, település-szerkezet, a közlekedési infrastruktúrában beálló ideiglenes, vagy tartós változások hatásainak a vizsgálata, szolgáltatási kör kiterjesztése)

Kapcsolat

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Logisztikai Rendszerek Osztály

István Zsolt

osztályvezető

telefon: +36-30/928-4987
e-mail: zsolt.istvan@bayzoltan.hu