SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Lezárult a Perheart projekt, ennek eredményeként valósult meg a PerHeart rendszer, mely személyre szabott, infokommunikációs megoldást nyújt időskorú, komorbid szívbetegek újbóli kórházi ápolási arányának csökkentésére.

 

A szívelégtelenség egyre komolyabb egészségügyi és gazdasági problémát jelent, ugyanis a világ egészségügyi forrásának mintegy két százalékát fordítjuk ennek a betegségnek a kezelésére. Ez az egészségügyi probléma főleg az időskorúakat érinti, és az ezzel kapcsolatos kórházi ápolás nyolcvan százaléka a hatvanöt év felettieket érinti. Mivel az idős betegek hetven százaléka egy éven belül ismét kórházba kerül, ami állandó és komoly orvosszakmai kihívást jelent az ellátórendszernek, ezért alapvető fontosságú, hogy csökkenjen a szívbetegségben szenvedő betegek ismételt kórházi ápolási aránya.

Ennek érdekében valósult meg a PerHeart rendszer, melynek főbb funkciói a következők:

  • a betegek támogatása a betegség önálló kezelésében, valamint a terápiás és életmódbeli változások betartásában (részvételi és prevenciós támogatás);
  • valós idejű, személyre szabott adatok biztosítása a betegek és gondozóik számára;
  • a kórházba való visszakerülés konkrét kockázati tényezőinek felderítése és az egészségügyi szakemberek támogatása új, fiziológiai elemek vagy jellemző betegprofilok – egészségügyi vagy társadalmi (prediktív) – intervenciós célú feltárásával;
  • adatok szolgáltatása, melyek elősegítik a komplex multifaktorális betegségek értelmezését és előrejelzését a konkrét (személyre szabott) szempontok figyelembevételével.

A PerHeart platform a szívbetegek és egészségügyi gondozóik igényeinek megfelelő modulok integrációjával valósult meg. A rendszer alapjául szolgáló gépi tanulást alkalmazó szoftver képes a betegek egyéni igényeihez alkalmazkodni, miközben jelenleg már három országban (Lengyelország, Dánia, Románia) gyűjtött adatok felhasználásával képes felderíteni a kórházba történő visszakerülés konkrét kockázati tényezőit, figyelembe véve a nemi és társadalmi-gazdasági szempontokat is. A rendszer támogatást nyújt a komplex multifaktorális betegségek értelmezéséhez és előrejelzéséhez, illetve adatokat szolgáltat a célzott beavatkozáshoz is.

A projekt keretében olyan rendszer valósult meg, amely részben már eddig is elérhető technológiák, eszközök alkalmazásával, illetve innovatív fejlesztések révén személyre szabott kezelést, a kockázatok felmérését teszi lehetővé, ezzel csökkentve a „visszaesés” valószínűségét, az életminőség megtartását és lehetséges javítását. A projekt záró szakaszában a szakmai partnerek ajánlásokat fogalmaztak meg a PerHeart projekt során létrehozott és tesztelt integrált egészségügyi platform használatára vonatkozóan, amelyek támogatást nyújtanak az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) és a Szívelégtelenségi Társaság (HFA) iránymutatásai által a szívelégtelenségben szenvedő betegek közösségi környezetben történő nyomon követéséhez, önellenőrzéses értékelésére vonatkozóan kitűzött egyes célok eléréséhez.

 

A nemzetközi konzorcium tagjai:

1) Centrul IT pentru Stiinta si Tehnologie, KKV, Románia – www.citst.ro

2) Ecotopias , KKV, Dánia – http://ecotopias.dk

3) Politechnika Warszawska, K+F, Lengyelország – www.pw.edu.pl/pw

4) Bay Zoltan Nonprofit Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., K+F, Magyarország –

www.bayzoltan.hu

5) Institut für Sozialforschung und Sozialwirtschaft, K+F, Németország – www.iso-institut.de

 

Projektmegvalósítás időszaka: 2020. szeptember 01. – 2023. december 31.

A Projekt megvalósítása során a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az NKFI Alapból összesen 51 millió Ft támogatásban részesült.

A projekt honlapja: http://perheart.eu

LinkedIn: www.linkedin.com/showcase/perheart

ERA Perned: ERA PerMed – 2nd Joint Transnational Call for Proposals (2019)

 

További információ:

Perényi Dénes, tudományos munkatárs
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Mérnöki Divízió (BAY-ENG)
Tel.: +36 70 513 96 03
E-mail: denes.perenyi@bayzoltan.hu
Honlap: www.bayzoltan.hu