Sajtóközlemény

 

Lezárult az „AAL Cleverguard – Energiaadatok IKT megoldásai az idősek otthoni védelme, biztonsága és függetlensége megőrzése érdekében” című projekt.

 

Az otthon élő idősek, az informális gondozók (pl. családtagok) és az egészségügyi szakemberek, az összes érintett fél vágya, hogy az idősek hosszabb ideig, egészségesebben és otthonukban önállóan élhessenek. Azonban kihívást jelent egy olyan alacsony költségű és karbantartási igényű, non-invazív, „tapintatos” megoldás, amely tiszteletben tartja a az oly sérülékeny időskorúak magánéletét. Az olyan már létező megoldások, mint az otthoni felügyeleti kamera rendszerek vagy környezeti érzékelő rendszerek gyakorta sértik az idősek méltóságát, így a felhasználókban aggodalmat kelthetnek, melynek eredményeként olyan vélemények hangoznak el, mint például, “Nem akarom, hogy a Nagy testvér a saját lakásomban figyeljen!” vagy “Nem vagyok olyan öreg és szánalomra méltó!”.

Az informális gondozók számára eddig nem voltak olyan megoldások, amelyek tiszteletben tartják szeretteik magánéletét, de nyomon követik a tevékenységük mintázatának változásait, és egyszerű, de hatékony rendszer segítségével tájékoztatják őket. Az ellátó és egészségügyi szakembereknek is megfelelő adatokra van szükségük egyes betegségek korai felismeréséhez és diagnosztizálásához, valamint a munkaterhelésük csökkentésének támogatása érdekében, hogy meg tudjanak felelni az egyre nagyobb számú, otthonában elő idős ember gondozásával járó kihívásoknak.

A CleverGuard projekt célja egy olyan, karbantartás nélkül évtizedekig működni képes, intelligens mérőeszköz-rendszer kifejlesztése volt, amely a felhasználó otthonának elektromos mérő/elosztószekrényébe felszerelve az idősek aktivitási állapotát monitorozza, és szükség esetén figyelmeztető jelzéseket küld anélkül, hogy bármilyen kényelmetlenséget okozna a lakóknak, illetve, hogy beavatkozna az életükbe. Az innovatív, „tapintatos” elektromos terhelésfigyelő (NILM) technológiának köszönhetően az idős ember napi tevékenységének mintázata rajzolódik ki az elektromos hálózat terhelésének változásai alapján. A napi tevékenységek, illetve ezek változásai megbízható módon követhetőek nyomon a számos hasznos funkcióval rendelkező rendszer segítségével. A beépített intelligens értesítési modul észleli a kritikus tevékenységek változásait, és figyelmezteti az idős embert, valamint a legközelebbi hozzátartozóját és gondozóját a gondozott körülményeiről. Az egyedülállóan „láthatatlan” CleverGuard rendszer a felhasználók energiafelhasználási mintázatát „rajzolja meg” úgy, hogy eközben sem napi beállítást, sem karbantartást nem igényel, így jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek vagy megszűnjenek az ellátott időskorúaknak a technológiai eszközök alkalmazásával szembeni ellenérzései, aggodalmai.

 

A nemzetközi konzorcium tagjai:

Projektmegvalósítás időszaka: 2021. április 01. – 2023. december 31.

A Projekt megvalósítása során a hazai Kedvezményezettek összesen 93,6 millió Ft európai uniós támogatásban részesülnek. A Támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a támogatás 53,4%-át, 50 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít. A támogatás összegének fennmaradó 47%-a az Európai Bizottságtól származik.

A projekt honlapja: www.cleverguard.care

AAL honlap: www.aal-europe.eu/projects/cleverguard

További információ kérhető:

Perényi Dénes, tudományos munkatárs

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Mérnöki Divízió (BAY-ENG)

Tel.: +36 70 513 9603

E-mail: denes.perenyi@bayzoltan.hu

Honlap: www.bayzoltan.hu