Elindult az új típusú napelemek kifejlesztését célzó TRANSMIT projekt

 

Még az elmúlt év végén elindulhatott a Clean Energy Transmition Partnership program 2022 évi keretéből támogatást nyert „Semi-transparent micro-striped thin-film photovoltaics for energy-harvesting windows – TRANSMIT” projekt megvalósítása. A program sajátossága, hogy bár nemzetközi együttműködésben kell a K+F projekteket megvalósítani, az egyes partnereknek a kijelölt nemzeti szervezeteknél kell a finanszírozásra pályázni.

A portugál-spanyol Nemzetközi Ibériai Nanotechnológia Laboratórium koordinációjával alakult, további négy egyetemet és kutatóintézetet tömörítő konzorcium összesen 1 100 000 Euro támogatást nyert olyan épület ablakokra telepíthető átlátszó napenergia cellák kifejlesztésére, amelyek eddig kihasználatlan épület felületek esetén is lehetővé teszi a napenergia hasznosítását, ezzel is jelentősen hozzájárulva az Európai Unió CO2 kibocsátási céljainak eléréséhez.

A Bay Zoltán Kutatóintézet a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól 60 481 510 Ft visszanem térítendő támogatást nyert az együttműködésben vállalt, fenntarthatósági elemzések LCA, LCC számítás és újrahasznosíthatósági értékelési, valamint egyes disszemináció feladatok elvégzésére a hároméves projekt során.

A projekt indító találkozón 2024. január 18-19.-én a Rendszertervezési osztály munkatársai vettek részt Braga-ban a koordinátor székhelyén. A találkozón a partnerek tisztázták az egyes munkacsomagok és feladatrészek szakmai részleteit, a kapcsolattartás és jelentési rendszer módjait, valamint a felelősségi köröket.

Bár még csak alig indult el a projekt, „másodlagos” eredményeként már újabb közös projektek lehetősége is felmerült a partnerségen belül.

A 2023-1.2.2-HE_PARTNERSÉG-2023-00002 számú projekt a CET Partnership 2022 évi közös kutatási pályázati felhívása keretében, az Európai Bizottság társfinanszírozásával (GA N°101069750), valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási

Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2023-1.2.2- HE_PARTNERSÉG pályázati program finanszírozásában

valósul meg.