SAJTÓKÖZLEMÉNY

Használt fotovoltaikus panelek újrahasznosítása újként

Lyon, 2024. március 12.

 

Lehetséges a kiselejtezett PV panelekből származó szilícium újrahasznosítása új panelek előállításához? A januárban indult FORESi (Fosterig a Recycled European Silicon supply) innovációs akció nem csupán ennek a lehetőségét kívánja bizonyítani, hanem célul tűzi ki egy, a körforgásos gazdasági modellnek megfelelő, teljes bölcsőtől bölcsőig tartó szilícium értéklánc kialakítását is Európában.
A fenti célok megvalósításáért közösen dolgozó tizenegy partner az év elején Oslóban találkozott, hogy megkezdje a tervezett kapcsolódó tevékenységeket, és ezzel elindítsa ezt az ambiciózus kezdeményezést, amit az Európai Unió finanszíroz.

A jelenlegi energetikai és környezetvédelmi célok megvalósítása az európai napelem-park gyors növekedését eredményezik. Ez azt jelenti, hogy a PV-panelek újrahasznosítása, valamint a szilíciumellátás egyre fontosabb kérdésekké válnak. Jelenleg a napelem-újrahasznosítás nemzeti szinten szerveződik más-más technológiákkal, ugyanakkor újrahasznosítás mértéke is különböző. Mindeközben az Európában telepített napelemekben felhasznált szilícium nagy részét Kínában állítják elő, ami kritikus nyersanyag-függőségi problémát okoz.

A FORESi egy olyan három évig tartó együttműködés, ami mind a szilíciumgyártásra, mind pedig az újrahasznosításra vonatkozó igényt kielégíti. Első lépésben a kutatócsoport megvizsgálja legkorszerűbb európai gyakorlatokat az elhasználódott PV panelek újrahasznosítására. Ezután kidolgoznak egy eljárást az életciklusuk végén lévő PV panelek fenntartható helyreállítására: a paneleket újrafelhasználás vagy javítás céljából tesztelik. Ha ezek nem lehetségesek, innovatív eljárással szétszerelik ezeket, hogy kinyerjék belőlük a szilíciumot. Új technológiákat fejlesztenek ki a szilícium olyan tisztasági fokra történő tisztítására, amely megfelelő új PV panelek és akkumulátorok előállításához.

A fenti folyamat révén a FORESi projekt lefedi a körforgásos gazdasági modell szerinti napelem-újrahasznosítási értékláncának minden állomását. A cél az innovatív koncepció további replikálása az európai országokban, rugalmas értékláncokat létrehozva és ezáltal hozzájárulva Európa fenntartható energia-szuverenitásához. A projekt úttörőnek számít uniós szinten és az Európai Bizottság Horizon Europe programjából nyert támogatást.

 

KONZORCIUM

A fenti ambiciózus célok elérése érdekében létrejött konzorcium 7 országból 11 partnert tömörít, beleértve hat ipari partnert, illetve KKV-t, négy iparági klasztert, non-profit szervezetet és kutatóközpontot, és egy egyetemet:

 

  • SiPow AS (Norvégia)
  • RECMA (Belgium)
  • LATVIJAS TEHNOLOGISKAIS CENTRS NODIBINAJUMS (Lettország)
  • Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Magyarország)
  • Boralex (Franciaország)
  • Applied Materials Italia S.R.L (Olaszország)
  • Mondragon (Franciaország)
  • Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (Franciaország)
  • Hespul (Franciaország)
  • CARBON (Franciaország)
  • SLOVENSKA TECHNICKA UNIVERZITA BRATISLAVE (Szlovákia)

 

Kapcsolattartó :
Pauline Vulliod, Communication Officer, Hespul
Pauline.vulliod@hespul.org
+334 37 47 95 95

 

FORESi – FOstering a Recycled European Silicon supply (2024 – 2026)
This project has received funding from the European Union’s Horizon Programme under grant agreement No. 101138503