Kiknek ajánljuk?

A versenyben a természettudományos kísérletek iránt érdeklődő, hazai közoktatási intézményekben tanuló 16-19 éves diákok jelentkezését várjuk, 3-6 fős csapatokba szerveződve.

A verseny kétfordulós lesz. Egy online előválogató és a döntő.

Az első fordulóban a tavalyi versenyhez hasonlóan a versenykiírásban szereplő előválogató kísérlet és egy saját kísérlet bemutatását várják a szervezők kisfilmeken rögzítve.

A regisztrált csapatoknak az első fordulóban két kísérletet kell elvégezniük: egy „Előválogató kísérletet” és egy „Saját kísérletet”. A döntő szeptember 30-án, a tervek szerint személyes jelenléti formában kerül megrendezésre, a Kutatók éjszakája programsorozat keretében.

A döntőbe jutott csapatok egy rövid előadás során bemutatják a saját fejlesztésű kísérletüket. A nyertes csapat értékes nyereményeket kap és lehetősége nyílik ismertetni kísérletét az októberben megrendezésre kerülő Nyersanyagnagykövetek 7. Európai Diákkonferenciáján, Bolognában.

A Versenykiírás 2022. szeptember 1-én jelenik meg a Bay Zoltán Kutatóintézet weboldalán: https://www.bayzoltan.hu/hu/rmnagykovetek2/
és Facebook oldalán.

A verseny célja, hogy ösztönözze a tanulókat a nyersanyag-tudományokban, illetve a műszaki és természettudományos témákban való elmélyülésre, a kapcsolódó saját ötleteik kidolgozására és bemutatására, és ezáltal megkedveltesse ezeket a tudományokat és a tudományos tevékenységeket a diákokkal, végső soron vonzóvá tegye számukra a kutatói pályát.

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az esemény az Európai Unió által finanszírozott a Nyersanyagnagykövetek az Iskolákban 4.0 (Raw Matters Ambassadors at Schools 4.0 – RM@Schools 4.0) projekt keretében. A projekt célja a nyersanyagok, illetve a másodlagos nyersanyagok fontosságának bemutatása a 10-19 éves diákok számára. Ehhez olyan interaktív kísérleteket és játékokat használ, amelyek lehetővé teszik, hogy az összegyűjtött tapasztalatok közelebb hozzák a nyersanyagokkal kapcsolatos szakmákat a diákokhoz. Emellett a projekt támogatni kívánja a diákok nemzetközi megmérettetését és a külföldi személyes kapcsolatok kiépítését is. A projekt az EIT Raw Materials Academy védjegye alatt, az EIT KIC Raw Materials (https://eitrawmaterials.eu) támogatásával valósul meg. A projektről bővebb információk a  http://rmschools.isof.cnr.it/network.html oldalon olvashatók.