Bányameddő, vörösiszap, kohósalakok és elektronikus hulladék. Csak néhány azok közül, amelyek újrahasznosítása esetén akár olyan fémek, vagy akár ritkaföldfémek kinyerhetőek, amelyek az ipar számára létfontosságúak lehetnek, de a környezetvédelem szempontjából is rendkívül fontosak.

A hazai alkalmazott kutatás-fejlesztéseket és innovációs megoldásokat szállító Bay Zoltán Kutatóközpont az egyik legfőbb küldetésének tekinti a körforgásos gazdasági modell bevezetését.

Az új, környezetkímélő megoldások kikísérletezésében a biotechnológia és az alkalmazott mikrobiológia is kiemelt szerepet kap. Balázs Margittal, a Bay Zoltán Kutatóközpont Biotechnológiai Divíziójának osztályvezetőjével Nagy Károly beszélgetett.

„Sok esetben tud megoldást jelenteni a körforgásra való átállás. A legtöbb termelési folyamat, melyek a korábbi technológiák alapján elindultak, általában lineáris vonalak, ahol valamilyen anyag előállítása a cél és rengeteg hulladék melléktermék keletkezik. Ezek hasznosításával korábban azért nem foglalkoztak, mert mindig voltak primer erőforrások, melyekkel lehetett dolgozni, azonban kimerülőben vannak ezek a források, így az ipar is rá van kényszerítve arra hogy a termelés során keletkező hulladékokat hasznosítsa, azok értékes anyagtartalmát kinyerje.

Így a körforgásos szemléletet nemcsak a fenntarthatóság és az élhetőbb környezet jegyében célszerű végezni, hanem egyszerűen nem lesz már más alapanyag, amit hasznosítani tudunk.”

Teljes interjú