Öt tatai diák ismerkedett meg a nyersanyagtudományok ipari alkalmazásával a Bosznia-Hercegovinában tartott nemzetközi nyári táborban, 2022 nyarán. A tanulók bemutatták a saját kísérletüket is, amelynek során elektronikai hulladékból aranyat nyertek ki. A programot Magyarországon a Bay Zoltán Kutatóközpont szervezte.

A tatai Eötvös József Gimnázium öt diákja kapott lehetőséget, hogy részt vegyen a 2022. augusztus 29. és szeptember 1. között a banja luca-i egyetem által szervezett nemzetközi nyári táborban, ahol 52 olasz, német, magyar és bosznia-hercegovinai diák volt jelen.

Az Eötvös Gimnázium már a korábbi években is aktívan versenyzett a „Nyersanyagnagykövetek Világa” című versenyünkön, és 2021-ben első helyezést értek el az ónötvözetek készítését bemutató kísérletükkel.

A kiutazó diákok két poszterrel készültek az eseményre, az egyiken Magyarország nyersanyagkészletét mutatták be, a másik poszter témája egy saját projektjük ismertetése volt, amelynek során egy sor elektronikai hulladékból aranyat nyertek ki.

A táborozók ellátogattak a tiszta lignitet felhasználó és a legmodernebb füstgáztisztító technológiát alkalmazó EFT Tenari barnaszén tüzelésű erőműbe, ahol a szálló hamu felhasználásával kapcsolatos anyagtudományi kutatások is folynak, valamint látványos talajremediációs eredményekkel is büszkélkedhetnek. Megtekintették továbbá a Doboj melletti Johovac községben az Omorika Recycling PET hulladék újrahasznosító üzemet is, amely az első ilyen létesítmény a régióban, havi 400 tonna feldolgozó-kapacitással. A diákok mindkét helyszínen találkozhattak az ott dolgozó mérnökökkel és technikusokkal. A diákok Bosznia-Hercegovina kulturális sokszínűségébe is bepillantást nyertek.

Bosznia-Hercegovinára azért esett a helyszínválasztás, mert míg az uniós országok többsége minimálisra csökkentette vagy teljesen megszüntette a bányászati tevékenységét, addig Bosznia-Hercegovina az elmúlt tíz évben a nyersanyagipari beruházások reneszánszát élte. (Csak 2021 első felében 778 millió euró beruházás történt a nyersanyagszektorban.)

A Bay Zoltán Kutatóközpont és nemzetközi partnerei azért vettek részt a program megszervezésében, mert fontosnak tartják a kutatói utánpótlás biztosítását, és szeretnék felkelteni a diákok érdeklődését a nyersanyagtudományok iránt. Reméljük, hogy a részt vevő tanulók olyan ismeretekkel gazdagodtak, amelyek akár egy későbbi kutatói életpálya során is hasznosíthatók.

A nyári tábor az EIT KIC Raw Materials nyersanyagtudományi szakmai hálózat támogatásával, az RM@Schools 4.0 projekt keretében valósult meg. (GA Nr: 20069).