SZEPTEMBERBEN ISMÉT „Nyersanyagnagykövetek VILÁGA diákverseny” a Bay Zoltán Kutatóintézetben

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. „Nyersanyagnagykövetek Világa diákverseny” címmel idén szeptemberben is versenyt hirdet a 16-19 éves középiskolás diákok számára. A versenyfelhívás szeptember elején jelenik meg az Intézet honlapján, valamint a Facebook és az Instagram oldalán. A nevezéshez regisztráció szükséges. Az első fordulóban – a tavalyi versenyhez hasonlóan – a versenykiírásban szereplő előválogató kísérletek és saját kísérlet bemutatását várják a szervezők kisfilmeken rögzítve. A verseny döntője szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakája program keretében kerül megrendezésre.

A versenyben a természettudományos kísérletek iránt érdeklődő, hazai közoktatási intézményekben tanuló 16-19 éves diákok vehetnek részt, 3-6 fős csapatokba szerveződve. A versenyen csak regisztrációt követően lehet részt venni. A regisztrált csapatoknak az első fordulóban két kísérletet kell elvégezniük: egy „Előválogató kísérletet” és egy „Saját kísérletet”. A döntő szeptember 30-án, a tervek szerint személyes jelenléti formában kerül megrendezésre, a Kutatók éjszakája programsorozat keretében. A döntőbe bejutott csapatok egy rövid előadás során bemutatják a saját fejlesztésű kísérletüket. A döntő nyertes csapata értékes nyereményeket kap és lehetősége nyílik ismertetni kísérletét az októberben megrendezésre kerülő Nyersanyagnagykövetek 7. Európai Diákkonferenciáján, Bolognában.

A verseny célja, hogy ösztönözze a tanulókat a nyersanyag-tudományokban, illetve a műszaki és természettudományos témákban való elmélyülésre, a kapcsolódó saját ötleteik kidolgozására és bemutatására, és ezáltal megkedveltesse ezeket a tudományokat és a tudományos tevékenységeket a diákokkal, végső soron vonzóvá tegye számukra a kutatói pályát.

A verseny idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Unió által finanszírozott a Nyersanyagnagykövetek az Iskolákban 4.0 (Raw Matters Ambassadors at Schools 4.0 – RM@Schools 4.0) projekt keretében. A projekt célja a nyersanyagok, illetve a másodlagos nyersanyagok fontosságának bemutatása a 10-19 éves diákok számára. Ehhez olyan interaktív kísérleteket és játékokat használ, amelyek lehetővé teszik, hogy az összegyűjtött tapasztalatok közelebb hozzák a nyersanyagokkal kapcsolatos szakmákat a diákokhoz. Emellett a projekt támogatni kívánja a diákok nemzetközi megmérettetését és a külföldi személyes kapcsolatok kiépítését is. A projekt az EIT Raw Materials Academy védjegye alatt, az EIT KIC Raw Materials (https://eitrawmaterials.eu) támogatásával valósul meg. A projektről bővebb információk a  http://rmschools.isof.cnr.it/network.html oldalon olvashatók.

A verseny meghirdetése a Bay Zoltán Kutatóintézet weboldalán, LinkedIn és Facebook oldalán és a TIKTOK-on történik majd, ezért szeptember elején mindenképpen érdemes lesz figyelni ezeket a csatornákat.

További információ kérhető:
Koppány Katalin
H-1116 Budapest, Kondorfa utca 1.
Mobil: +36-70-657-5024
E-mail: Katalin.Koppany@bayzoltan.hu
web: www.bayzoltan.hu