EGY IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉS PÉLDÁJÁN

A GÉPI LÁTÁS ÉS MI FEJLESZTÉSI SZOLGÁLTATÁSRÓL RÖVIDEN

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. SMART (Intelligens rendszerek) Divíziójának munkatársai a cég megalakulása óta (’90-es évek közepe) foglalkoznak mesterséges intelligenciával (MI).

Elsősorban informatikai, elektronikai és mechatronikai rendszerek fejlesztésével, illetve ezen technológiák alkalmazási lehetőségeinek kutatására fókuszálunk ipari partnereikkel együtt. A közös kutatási és fejlesztési projektek keretén belül már létező módszereket alkalmazunk az egészségügy (idősgondozás, otthonápolás, telemonitoring), a közlekedés (irányítástechnika, logisztika) és az ipar (robotika, gépi látás és gyártástervezés) területén.

A DOROTI PACK KFT.-RŐL RÖVIDEN

A Doroti Pack Kft. közel 25 éves tapasztalattal rendelkezik a síkfóliás mélyhúzó csomagológépek gyártása, felújítása és szervizelése terén. A cég célkitűzése, hogy partnereit magas minőségű csomagoló és egyéb feldolgozó gépekkel szolgálják ki. Saját tervezésű és gyártású DorPack gépeket elsősorban a hús-, tej-, baromfi- és sütőipari cégek alkalmazzák a termelésben, termékeik fóliába történő csomagolására.

Gyakran előfordul azonban, hogy autóipari beszállítók, szállodák, nagyüzemi konyhák, éttermek keresik meg a Doroti Pack Kft.-t termékeik becsomagolásával, mint például: alkatrészek, egyszer használatos készülékek, gyógyászati és egyéb segédeszközök.

A síkfóliás mélyhúzó vákuum csomagológépek használhatók minden olyan ipari területen, ahol nagy mennyiséget szükséges minőségi módon, mégis költséghatékonyan, precízen és gyorsan csomagolni.

A KÖZÖS PROJEKT RÖVID BEMUTATÁSA

A közös projekt során a piacon egyedülállóan sikerült csirkeszárnyak csomagolására alkalmas robotizált prototípust kifejleszteni, egy H2020 programból (KET4CP – www.ket4sme.eu) finanszírozott ún. micro-grant együttműködés keretében. A projektben a Bay Zoltán Nonprofit Kft. csapata a gépi látás MI algoritmus kifejlesztését végezte, míg a spanyol Leitat kutatóintézet a megfogók tervezéséért és kivitelezéséért felelt. A Doroti Pack Kft. ezzel a robotizált megoldás kifejlesztésével olyan piaci résbe tudott betörni, mellyel növelte versenyképességét és tovább tudta bővíteni megoldási portfólióját baromfifeldolgozó partnerei számára.

Pallang Sándor (Doroti Pack Kft. ügyvezetője) elmondta, hogy

„Nem az ötletek hiányával van gond a hazai KKV-k esetén, hanem sokszor a termékfejlesztés idő- és költségigényével. Számunkra olyan tudást hozott be a Bay Zoltán Nonprofit Kft. szakmai csapata, mely hiányzott a cégből és felgyorsította a prototípus fejlesztését. Külön előny volt számunkra, hogy az együttműködés révén „belekóstolhattunk” az EU-s fejlesztési környezetbe és büszkék vagyunk erre a nemzetközi referenciára.”

KÖZÖS ÚT, KÖZÖS SIKER

A sikeres szakmai együttműködést további megbízások követték egyéb fejlesztési területeken. Ennek egyik eredménye egy 2021-ben indult másik EU-s projekt (S3Food – www.s3food.eu), melyben a közös erővel kifejlesztett prototípust ipari környezetben működő megoldássá fejlesztjük.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. a piacon egyedülállóan vállalja az ipari IT és SMART K+F+I projektek teljes körű lebonyolítását. Projekt alapon kezeljük a hazai és EU-s pályázatok, tenderek előkészítését. Kutatóinkat és fejlesztőinket bevonva sikerrel felkaroljuk a piacképes fejlesztések menedzselését az ötlettől a megvalósításig.

Segítjük partnereinket a nemzetközi piac megismerésében és kapcsolatok kialakításában is.

KAPCSOLAT

PÉRCSI Szilárd, Üzletfejlesztési vezető
H-1116 Budapest, Kondorfa u. 1.,
+36-70/704-4716, szilard.percsi@bayzoltan.hu