BAY-ATI

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország vezető alkalmazott kutatóintézménye, melynek egyik budapesti egysége az Anyagtudományi és Technológiai Intézet (BAY-ATI). A BAY-ATI küldetése, hogy Kft. intézeteivel együttműködve meghatározó szerepet töltsön be az anyagtudományi és anyagtechnológiai innovációs láncban az alábbi területeken:

- lézertechnológia

- polimertechnológia

- elektrokémia

- környezettechnológia

 

A BAY-ATI céljai között szerepel a hazai pályázatokban, továbbá az Európai Unió K+F projektjeiben való részvétel. Az Intézet a termékorientált projektekben való részvételt preferálja, s ezáltal segíti partnerei termékeinek mielőbbi piacra kerülését.

 

A BAY-ATI jelenleg két kutatás-fejlesztési osztályból áll. Egyik a fémtani és a lézeres csoportot magában foglaló BAY-ATI Lézertechnológia Osztály. A BAY-ATI Lézertechnológia Osztálya négyféle, különböző feladatokra alkalmas lézerberendezéssel is rendelkezik, ez egyedülálló Magyarországon.

A BAY-ATI másik osztálya az Újgenerációs Anyagok és Eljárások Osztály. Az Újgenerációs Anyagok és Eljárások Osztály Polimer-kompozit, Elektrokémiai, Nanoőrlő és a Környezetvédelmi szenzor, monitor és gyártástechnológiai Csoportból áll. A BAY-ATI Újgenerációs Anyagok és Eljárások Osztály feladatainak teljesítését ez a négy csoport együttes munkája eredményezi.

 

A BAY-ATI kiemelt kutatás-fejlesztési feladatai

- különböző alapanyagú vagy összetételű anyagok hegesztése, felületmódosítása

- polimer alapú kompozitok fejlesztése, a komponensek kémiai módosítása

- kisméretű (10 g alatti) fröccstermékek fejlesztése (bevezetése alatt)

- nano-struktúrájú fém-, ötvözet- és mágneses multirétegek előállítási technológiájának fejlesztése

- nanoszerkezetű anyagok előállításának technológiái (fizikai és kémiai módszerek) és alkalmazásuk, valamint vizsgálatuk (társintézetekkel közösen)

- analitikai monitorok és módszerek fejlesztése a környezetvédelem területén

- megújuló energiával (elsősorban napkollektorokkal) kapcsolatos minősítés

 

BAY-ATI FŐBB PARTNEREI