Tisztelt Érdeklődő Diákok és Tanárok!

 

Köszöntjük a NYERSANYAGNAGYKÖVETEK VILÁGA DIÁKVERSENY weboldalán, ahol a versennyel kapcsolatos információkat olvashatják. További kérdéseivel a RMnagykovetek@bayzoltan.hu címen tud kapcsolatba lépni velünk.

 

A DÖNTŐ NYERTESEI A VIII. NEMZETKÖZI NYERSANYAGNAGYKÖVETEK DIÁKKONFERENCIÁN

Bolognában, 2023. október 26-én került megrendezésre a VIII. Nyersanyagnagykövetek Nemzetközi Diákkonferenciát, ahol a hazai Nyersanyagnagykövetek Világa verseny győztese, a Dr. URAK + ZSÓFI csapat (a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium) vehetett részt. Szerte Európából a 24 regisztrált diákcsapat angol nyelvű videókat mutatott be az általuk végzett 2023. évi tevékenységekről, majd a kapcsolódó kérdésekre válaszoltak a csapattagok. Ennek során a Dr. URAK + ZSÓFI csapat a versenybe nevezett saját kísérletéről szóló kisfilmjét vetítette le, amit a csapat előzetesen angol nyelvre szinkronizált, ami a rövid felkészülési idő ellenére kitűnően sikerült. Gratulálunk!

A csapat tagjai: Borbély Zsófia, Tóth Barnabás, Bognár-Novy Balázs

A csapat támogató tanára: Molnár Milán

Galéria.

A DÖNTŐ EREDMÉNYE

A Nyersanyagnagykövetek Világa diákverseny döntője, a Magyar Természettudományi Múzeumban került megrendezésre 2023. április 28-án Budapesten. Nyolc kiválóan felkészült csapat mutatta be kísérletét egy-egy előadás keretében és állította nehéz ismételten döntés elé a zsűrit.

Helyezések:

 1. Urak + Zsófi – Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr
 2. Papírsárkány – Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Budapest
 3. Barométer Kalibrálók– Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum; Budapest

Gratulálunk valamennyi döntős csapat sikeres részvételéhez, és a helyezettek kiemelkedő teljesítményéhez!

Részletek, Galéria.

A Nyersanyagnagykövetek Világa diákverseny győztese a saját fejlesztésű kísérletének angol nyelvű videójával képviselheti Magyarországot a VIII. Nemzetközi Diákkonferencián. A konferencia 2023. októberében Bologna-ban, (Olaszország) kerül megrendezésre.

AZ ELŐDÖNTŐ EREDMÉNYE

Értesítjük a versenybe benevezett résztvevőket, hogy az április 28-án, Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő döntőbe a következő csapatok jutottak be:

 1. BAROMÉTER-KALIBRÁLÓK
 2. DEÁK DOKTORAI
 3. URAK + ZSÓFI
 4. HEISENBERGEK
 5. KEMIKÁLÉK
 6. LKG GUMIMACIK
 7. PAPÍRSÁRKÁNY
 8. PETRIK CHEMBAND

Minden csapatnak köszönjük a részvételt és gratulálunk, nagyon színvonalas kísérletek készültek! A döntőbe jutott csapatok, tagjait hamarosan e-mailben részletesen tájékoztatjuk a döntő részleteiről.

VERSENYFELHÍVÁS

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. idén ötödik alkalommal hirdeti meg a NYERSANYAGNAGYKÖVETEK VILÁGA DIÁKVERSENYT. A versenyben a természettudományos kísérletek iránt érdeklődő 16-19 éves diákok vehetnek részt, 3-6 fős csapatokban.

A REGISZTRÁCIÓ ÉS A NEVEZÉSI HATÁRIDŐ HOSSZABBÍTÁSA

Tekintettel arra, hogy többen jelezték, hogy a nevezési határidő a nagypéntekre esik, valamint arra, hogy több felkészülési időre lenne szükség, a regisztráció és a nevezés határidejét további 13 nappal, 2023. április 20-án 12.00 óráig meghosszabbítjuk, annak érdekében, hogy minél több csapat bemutatkozhasson. Azok a csapatok akik már jelentkeztek, lehetéségük van hiánypótlásra vagy a nevezett kísérleteikről szóló kisfilmek javított változatának leadására (kicserélésére), annak érdekében, hogy azonos feltételeket biztosítunk. Minden esetben visszaigazoljuk a leadott regisztrációt és a nevezett kisfilmeket és a saját kísérlet leadását. Amennyiben nem kapnak ilyen visszaigazolást, keressenek minket.

REGISZTRÁCIÓ

A versenyen csak regisztrált csapatok vehetnek részt. A regisztrálni az következő linken elérhető Google dokumentum kitöltésével lehet: Űrlap kitöltése, legkésőbb 2023. április 20-án 12.00 óráig.

ELŐDÖNTŐ: ELŐVÁLOGATÓ ÉS SAJÁT KÍSÉRLET

A regisztrált csapatoknak két kísérletet kell elvégezniük az iskola laborjában: egy Előválogató kísérletet és egy Nyersanyagokkal kapcsolatos saját fejlesztésű kísérletet, melyek elvégzéséről mobiltelefonnal egy-egy rövid videót kell készíteni, ahol mind a kísérletek, mind a készítők felismerhetőek. Az Előválogató kísérlet leírása ezen a linken tölthető le: Előválogató Kísérlet.

A két videót mp4 formátumban az RMnagykovetek@bayzoltan.hu e-mail címre kell elküldeni, legkésőbb 2023. április 20-án 12.00 óráig.

BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG

A beküldött videókat és a döntőben résztvevő csapatok teljesítményét egy három fős szakmai Bíráló Bizottság értékeli, melynek eredményeként a legjobb eredményeket elérő csapatokat a döntőbe juttatja.

A Bíráló Bizottság tagjai:

 • Dr. Paszternák András, tudománykommunikációs vezető, Csodák Palotája; STEAM Program koordinátor, Lauder Javne Iskola
 • Molnár László, kémia-fizika szakos tanár, Lauder Javne Iskola
 • Szabó József, tudományos munkatárs, Ipari Anyagtechnológiai Osztály, Bay Zoltán Nonprofit Kft.

DÖNTŐ

A döntő során, amely Budapesten kerül megrendezésre, a versenyző csapatok bemutatják a saját fejlesztésű kísérletüket, majd válaszolnak a Bírálóbizottság kapcsolódó kérdéseire. Az értékes „okos nyeremények” mellett a döntő nyertes csapatának lehetősége nyílik a kísérletét a Nyersanyagnagykövetek VIII. Európai diákkonferenciáján ismertetni.

NEMZETKÖZI DIÁKKONFERENCIA

A NYERSANYAGNAGYKÖVETEK VILÁGA DIÁKVERSENY győztes csapata a saját fejlesztésű kísérletének bemutatásával és angol nyelvű ismertetésével képviselheti Magyarországot a VII. Európai Diákkonferencián. A konferencia 2023-ben is októberben Bolognában, Olaszországban kerül megrendezésre.

VERSENYSZABÁLYZAT

A Saját fejlesztésű kísérletről és a verseny részletes feltételeiről bővebb információt a Versenykiírásban és a Versenyszabályzatban találnak. Kérjük, olvassák el figyelmesen: VERSENYKIÍRÁS és VERSENYSZABÁLYZAT.

NYERSANYAGNAGYKÖVETEK AZ ISKOLÁKBAN 4.0 PROJEKT

NYERSANYAGNAGYKÖVETEK VILÁGA diákverseny Nyersanyagnagykövetek az Iskolákban 4.0 (Raw Matters Ambassadors at Schools 4.0 – RM@Schools 4.0) projekt keretében valósul meg. Tovább az RM@Schools 4.0 oldalra.

 

Mindenkit Szeretettel várunk és eredményes részvételt kívánunk!

március 7.