ÚJABB NAPELEMHASZNOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI PROJEKT INDULT EL A BAY ZOLTÁN KUTATÓKÖZPONT RÉSZVÉTELÉVEL

 

FORESi címmel egy újabb napelemhasznosítást célzó Horizon Europe projekt indult el, hét országból 11 partner, köztük öt ipari partner, négy ipari klaszter, a Bay Zoltán Kutatóközpont, valamint egy egyetem részvételével.

A projekt a norvég SIPOW AS vezetésével valósul meg, az elkövetkezendő három év folyamán, mintegy 6.999.850 EUR összértékben.

A FORESi projekt célja az újrahasznosított forrásból származó európai szilíciumellátás előmozdítása, a világon első olyan ipari demonstráció megvalósításával, amely a teljes szilícium értékláncot magában foglalja.

A projekt egy olyan, a körforgásos gazdaság modell koncepciójába illeszkedő hasznosítási folyamatot fog megvalósítani, ami a használt, életciklus végi PV panelekből kiindulva az újonnan gyártott fotovoltaikus panelekig és elektromos akkumulátorokig ível, jelentős mértékben és fenntartható módon hozzájárulva Európa energetikai szuverenitásához is. Ennek során – a Bay Zoltán Kutatóközpont koordinálásával – a teljes hasznosítási-gyártási folyamatról műszaki, gazdasági és környezeti megvalósíthatósági tanulmány készül. Ezt követően egy optimalizált hasznosító üzem terveit dolgozzuk ki, kikövezve az utat a hasznosított szilícium európai ipari tömeggyártása előtt.

A FORESi létrehoz egy online integrált platformot is, melyen keresztül egy tesztelési módszert nyújt majd a használt PV modulok újrafelhasználásának és javításának támogatására.

A 2024 január 29. és 31. között Oslóban tartott nyitóértekezleten Dr. Ladányi Richárd és Szabó József képviselte a Bay Zoltán Kutatóközpontot. A 36 hónapon át tartó FORESI projekt 2026. december végén zárul, a Bay Zoltán Kutatóközpont 290.875 EUR támogatást használhat fel, melyet a Horizon Europe keretprogram biztosít.

Kapcsolat:
Koppány Katalin
Email: katalin.koppány@bayzoltan.hu