Idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. tavasszal ötödik alkalommal hirdeti meg a 16-19 éves középiskolás diákok számára a Nyersanyagnagykövetek Világa diákversenyt. A nevezés regisztrációhoz kötött. Az első fordulóban egy előválogató kísérlet és egy saját fejlesztésű kísérlet bemutatását várják a szervezők, mobiltelefonnal rögzített kisfilmeken. A versenyfelhívás március 7-én jelenik meg az Intézet honlapján, valamint Facebook, LinkedIn és Instagram oldalain.

A versenyben a természettudományos kísérletek iránt érdeklődő, hazai közoktatási intézményekben tanuló 16-19 éves diákok vehetnek részt, 3-6 fős csapatokban. A versenyen való részvételhez a csapatok regisztrációja szükséges. A csapatoknak az első fordulóban – hagyományainkhoz hívenkét kísérletet kell elvégezniük az iskolai laborban: egy, a versenykiírásban szereplő „Előválogató kísérletet” és egy „Saját fejlesztésű kísérletet”. A döntő április 28-án kerül megrendezésre, Budapesten, melynek során a csapatok egy rövid előadás keretében bemutatják a saját fejlesztésű kísérletüket. A döntő dobogós csapatai értékes nyereményekben részesülnek, a nyertes csapat tagjai pedig lehetőséget kapnak, hogy kísérletüket bemutassák az októberben megrendezésre kerülő Nyersanyagnagykövetek VIII. Európai Diákkonferenciáján, Bolognában.

A verseny célja, hogy meghozza a tanulók kedvét a nyersanyag-tudományokban, illetve a műszaki és természettudományos témákban való elmélyülésre és a kapcsolódó saját kísérleteik kidolgozására. Bízunk benne, hogy a résztvevők a verseny során megkedvelik ezeket a tevékenységeket és ezáltal a kutatói pálya vonzóvá válik számukra.

A verseny az Európai Unió által finanszírozott a Nyersanyagnagykövetek az Iskolákban 4.0 (Raw Matters Ambassadors at Schools 4.0 – RM@Schools 4.0) projekt keretében kerül megrendezésre. A projekt célja, hogy a 10-19 éves diákok számára rávilágítson a kritikus nyersanyagok, a másodlagos nyersanyagok, illetve a körforgásos gazdasági modell fontosságára. Ehhez olyan élményalapú, interaktív kísérleteket és játékokat fejlesztenek, amelyek közelebb hozzák a nyersanyagokkal kapcsolatos ismereteket és pályákat a diákokhoz. További cél a diákok nemzetközi megmérettetésének és a külföldi kapcsolatoképítésének előmozdítása. A projekt az EIT Raw Materials Academy védjegye alatt, az EIT KIC Raw Materials (https://eitrawmaterials.eu) támogatásával valósul meg. A projektről bővebb információ a  https://www.bayzoltan.hu/hu/2022/09/14/rmschools-4-0// és a

http://rmschools.isof.cnr.it/network.html oldalakon olvashatók.

A versenyfelhívás március 7-én jelenik meg a Bay Zoltán Kutatóintézet weboldalán (https://www.bayzoltan.hu/hu/rmnagykovetek3/), valamint a Facebook, Linkedin és Instagram oldalán.

További információ kérhető:
Koppány Katalin
H-1116 Budapest, Kondorfa utca 1.