A DELISA-LTO projekt keretein belül a Szlovák Műszaki Egyetem EU támogatással és francia hozzájárulással workshopot szervezett fiatal kutatók részére az atomerőművek hosszútávú biztonságos üzemeltetésének kérdéskörére.

A rendezvény 2023. február 6-10. között került megrendezésre a szlovák Kočovce (Kocsóc) településen. A Téli Egyetemen az STU Nukleáris és Fizikai Mérnöki Intézetének 9 hallgatója, a prágai (ČVUT) és a brnoi (VUT) cseh műszaki egyetemek 4 hallgatója, az UJV Řež 4 munkatársa és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. 6 munkatársa vett részt. Az előadásokat francia (EDF, I2EN), cseh (UJV Řež) és szlovák (VUJE, UJD, STU) szakemberek tartották.

A kutatóintézetünkből Erdei Réka, Kulcsár Benedek, Pusztai-Spisák Bernadett és Ungár Péter vett részt a Szerkezetintegritási és Gyártástechnológia Osztályról, valamint Gál Viktor és Takács Csaba az Anyagvizsgálati Osztályról.

A konferencia második napján lehetőségük volt meglátogatni a Bohunicei V1 Atomerőművet, melynek az 1. és 2. blokkját már leállították. A leállított és jelenleg leszerelés (sugármentesítés, bontás, radioaktív hulladák kezelése) alatt álló erőmű VVER-440 típusú, nyomottvizes reaktor, hasonlóan a Pakson is üzemelő reaktorokhoz. Az egész napos látogatáson a teljes leszerelési folyamatot megismerhették, meglátogatták az ellenőrzött területeket, melyeknél jelenleg is aktívan folynak a munkálatok. A kirándulás az információs központban ért véget, ahol szakértői előadásokat hallgathattak meg, és megnézhették a komponensek leszerelése során végzett munkálatokról készült videókat is.

Az előadások során a hosszú távú üzemelés (LTO – long term operation) szabályozási rendszere és az egyes erőművi komponensek degradációs folyamatai mellett az LTO szempontjából fontos intézkedéseket (mint például a megeresztő hőkezelés a reaktortartály esetére, melyre Pakson jelenleg még nem volt szükség) is megismerhették.

A konferencián a kutatóknak ki kellett dolgozniuk egy-egy fő komponens LTO programját, melyekhez az utolsó nap egy-egy előadás is társult. Kollégáink a reaktortartály, a gőzfejlesztő és a csővezetékek hosszú távú üzemelését készítették elő a projektfeladatok során. A Téli Egyetemet a szervezők ünnepélyes oklevélátadással és beszédekkel zárták.

A workshop a DELISA-LTO EURATOM projekt megalapozásaként segítette elő a fiatal kutatók munkáját, valamint tovább bővítette az ENG Divízió kompetenciáit és tudását a nukleáris iparban. Emellett fontos megjegyezni, hogy a megszerzett tudás nem csak a projekt szempontjából releváns, hanem az MVM Paks Atomerőmű Zrt.-ben zajló További Üzemidő Hosszabbítás projekt során is többszörösen hasznosítható.

További információ, az előadások anyaga és képek a DELISA-LTO honlapján:
https://delisa-lto.eu/workshop1/

Előző bejegyzésünk a DELIS-LTO EURATOM projektről:
DELISA-LTO EURATOM projekt_Yammer_2023.02.09

 

További képek a rendezvényről: