A Bay Zoltán Kutatóközpont a Német – Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) közös szakmai rendezvényt szervezett a kritikus elemek és másodlagos nyersanyagok újrahasznosítása témakörében 2022. november 9-én Budapesten.

A rendezvényen a szakpolitika, az ipar és az alkalmazott kutatás képviselői mutatták be eredményeiket és áttekintést nyújtottak a másodlagos nyersanyagok piaci trendjeiről, valamint egy kerekasztal beszélgetés során a terület szakértői vitatták meg a kritikus elemekkel kapcsolatos jövőbeni lehetőségeket. A szakmai konferencia lehetőséget adott a Kutatóintézetnek a hazai és nemzetközi szinten is jegyzett, a kritikus elemek és másodlagos nyersanyagok témájában végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeinek bemutatására, egyúttal a szakma, a lehetséges felhasználók és a jogszabályalkotók egyidejű véleménycseréjére is.

A fejlődő technológiák folyamatos nyersanyag igénye miatt a primer alapanyagok gazdaságtalanul nyerhetők ki és a készletek is kimerülőben vannak, ezért a szakmai napon az újrahasznosítás és a másodnyersanyagok voltak a fókuszban. Mivel a kritikus nyersanyagok stratégiai jelentőséggel bírnak az európai feldolgozóipar számára, komolyan foglalkozni kell a kimerülő készletekkel, a körforgásos gazdasági modellre való átállás lehetőségével. A kritikus elemek és másodlagos nyersanyagok szekunder forrásai lehetnek a lakossági és ipari hulladékok, de hasznosításuknál érdemes a fenntarthatóság szemléletét alkalmazni, közép-hosszú távon pedig a körforgásos gazdasági modellre átállni. Ezt támogatják a környezetvédelmi és hulladékkezelési beavatkozásokban egyre nagyobb teret nyerő új, innovatív megoldások, melyek között a biotechnológia és alkalmazott mikrobiológia is kiemelt szerepet kap.

A rendezvényen több, mint 50-en vettek részt és neves előadókkal (pl. Dr. Birkner Zoltán – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, Pethő Zsolt – MOL Nyrt, Körforgásos gazdálkodási szolgáltatások igazgató) közösen kerestek választ az alábbi kérdésekre:

  • Milyen perspektivikus másodlagos nyersanyagok érhetők el Magyarországon és az EU-ban?
  • Milyen jó német gyakorlatok és technológiák alkalmazhatók a magyarországi hulladék-újrahasznosításban?
  • Melyek azok a kritikus elemek, melyek alternatív forrásból történő előállítására már van megoldás?

A rendezvény délután új helyszínen folytatódott, a Bay Zoltán Kutatóközpont budapesti telephelyén, ahol főként szakmai kollégákat láttunk vendégül. A résztvevők egy félórás szakmai előadást hallgattak végig a RIS-Restore projektünkről és az EIT-Raw Material pályázati lehetőségekről, majd több standon mutattuk be a fenntarthatósághoz kapcsolódó kompetenciáinkat az érdeklődőknek.

Gyártási divíziónk bemutatta a lézertechnológiai és egészségügyi megoldásait, valamint a RADIUS (Fenntarthatóbb féktárcsák gyártási lehetőségei) projektet.

Biotechnológiai divíziónk a bioremediáció, az agrárium és a másodnyersanyagok hasznosításához kapcsolódó prototípusokat és szolgáltatásokat sorakoztatta fel:

  • Automata talaj-gázmérő szonda terepi monitorozáshoz (terepi gázszenzor),
  • Hordozható fluid-ágyas bioreaktor terepi tesztekhez (bioreaktor),
  • Digitalizáció és adatelemzés a precíziós mezőgazdaságban (drónok),
  • Ritkaföldfémek, kritikus fémek kinyerése hulladékokból.

 

További képek a rendezvényről: