Lebomló komposztáló dobozt fejleszt cégünk egyik kutatócsoportja.

Kövesdi Gábor (a My Farm alapítója) elképzelésében segít a Bay Zoltán Kutatóközpont is, miszerint a növények minél több részét szeretnék felhasználni a komposztálás során.

„A Hartán élő Kövesdi család egy olyan vállalkozást valósított meg, ami cseppet sem hétköznapi: a megrendelők földet bérelnek tőlük, ezen termeli meg a család vegyszermentesen a zöldséget és a gyümölcsöt, ami aztán a megbízó asztalára kerül.”

Szeretnének azonban megoldást kínálni az előfizetőiknél keletkezett szerves hulladék komposztálására, illetve elszállítására is.

Kutatóközpontunk egy erre alkalmas tárolódoboz kifejlesztésével járul majd hozzá a tervezett projekthez, melynek prototípusa már elkészült. Ennek tesztelése zajlik.

A doboz gombafonallal átszőtt, kenderdarálékból készült, kétrekeszes tárolódoboz. Terveink szerint a következő szezonban már élesben viszik a MyFarm Harta megrendelőknek az ebben tárolt, elsősorban a könnyen törő, zúzódó bogyósokat és leveleseket. A speciális dobozt ezután komposztáló edényként lehet használni.

Kövesdi Gábor:
„Miután a kertünkben termő szezonális biozöldségeket eljuttatjuk az előfizetőinkhez, ők a zöldhulladékot külön gyűjtik, hogy aztán mi elhozzuk és komposztáljuk, majd ezt követően a keletkező jó minőségű biotrágyát visszajuttatjuk a földekre, hogy a növényeknek tápanyagot biztosítson. Vida Ádámék (Bay Zoltán Kutatóközpont) kutatócsoportja a kutatás fókuszába helyezett egy „szupergombát”, amiből a hungarocellhez nagyon hasonló anyagot lehet előállítani. Ha ezt természetes úton megfestik, akkor teljesen vízálló lesz. A jövő évtől ezekbe a tárolókba gyűjthetnék a megrendelők a komposztot, ami a végén egy speciális konténerbe kerül majd, ahol egészen rövid idő alatt lebomlik.”

 

Teljes cikk: Impulzív Magazin