Kutatóink KIC-Radius projektünkhöz kapcsolódóan azt vizsgálták, hogy lehetséges-e az elektromos autókban kiváltani a jelenleg is használt acél féktárcsákat a nagy mennyiségben rendelkezésre álló, végtelenszer újrahasznosítható alumínium hulladékokból készített ötvözettel, valamint az így kialakított alumínium féktárcsák hogyan teljesítenek a használatukból eredő terhelésekkel/ kopásokkal szemben.

Október 12-én megjelent a Gyártási Divízió két kutatójának, Musza Alexandrának és dr. Vida Ádámnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem két munkatársával, dr. Nguyen Quang Chinhnel és Ugi Dáviddal közös publikációja.

A most bemutatott kutatás témája az újrahasznosított A356 alumínium-ötvözet anodizálással módosított mechanikai tulajdonságainak korszerű vizsgálata, amelynek célja, hogy megértsük miként növelhető egy alapvetően jó mechanikai tulajdonságú, ámbár puha anyag keménysége, és ezt hogyan befolyásolhatjuk a kísérleti paraméterek módosításával.

Ez megalapozza a remélhetőleg idén beadásra kerülő következő cikket, ahol kutatóink közösen a Mérnöki Divíziónk kutatóival dolgoznak majd együtt.

 

Képek a publikációból:

A tudományos cikk elérhető itt:
https://www.mdpi.com/2079-6412/12/10/1528