„A kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok minél nagyobb arányú kiváltása a célja a Bay Zoltán kutatóintézet legújabb projektjének, amelyben biológiailag lebomló polimerek kifejlesztésébe kezdenek a kutatók.

 

Magyarországon jelenleg a műanyaggyártás mindössze 1 százalékát teszik ki a biológiailag lebontható polimerek, a maradék 99 százalék kőolajszármazékokból vagy egyéb alapanyagforrásokból készül. Ugyanakkor Európa-szerte egyre erőteljesebb az a törekvés, amely az egyszer használatos műanyagok forgalomból való kivonására irányul – fejtette ki a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. divízióigazgatója a VG-nek adott nyilatkozatában.

 

Mi az alapprobléma?

Vida Ádám kifejtette: az egyszer használatos műanyagokkal sem lenne probléma, ha megfelelő helyre dobnánk őket, összegyűjtenénk, majd újrahasznosítanánk. Ám a múltban két generáció oktatásából is kimaradt annak a tudásnak az átadása, hogyan kell felelősséggel bánni a szeméttel. Ennek tükrében döntött úgy a mintegy százhatvan magyar kutató tudását és munkáját összefogó Bay Zoltán kutatóközpont – az alkalmazott kutatással foglalkozó legnagyobb magyar állami intézet –, hogy vizsgálatai középpontjába állítja a lebomló polimerek kifejlesztését.”

Forrás és teljes cikk: Magyar kutatóintézet ötlete váltaná ki az olajat a műanyaggyártásban (vg.hu)

További cikkek a témában:

Index:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/20/klimavaltozas-kornyezetvedelem-technologiai-es-ipari-miniszterium-magyar-kutatas-fejlesztes-lebomlo-polimer/

Híradó.hu:
https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/09/20/tim-biologiailag-lebomlo-polimereket-fejleszthetnek-ki-magyar-kutatok