Lezajlott a „Hidrogén – jelen és jövő a mobilitásban” V4 két napos kiállítás és konferencia, melyen a Bay Zoltán Kutatóközpont is kiállítóként vett részt.

Ezúttal kutatóközpontunk a PEM – Proton Exchange Membrane – gázvezető rétegek vizsgálatával foglalkozó projektünket tette fókuszba.

Egyik kiemelt kutatási területünk ugyanis az autóipari kihívások köré épül. Kutatóink és kapcsolódó infrastruktúráink jelentős része a hidrogén alapú technológiák vizsgálatára, fejlesztésére koncentrál.

Kollégáink beszámolója alapján megerősíthetjük, hogy nagy érdeklődés és igény van a hazai fejlesztésű és gyártású PEM tüzelőanyagcellák iránt.

 

MILYEN MEGOLDÁST KÍNÁL A BAY ZOLTÁN KUTATÓKÖZPONT?

  • Kutatóközpontunk szoros együttműködésben az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpontjával a technológiai lánc egyik kardinális elemével foglalkozunk: a PEM – Proton Exchange Membrane– gázvezető rétegek vizsgálatával. Célunk, hogy az ott végbemenő kémiai, fizikai folyamatok és reakciók között megtaláljuk a javítható részeket, technológiákat és megoldásokat.
  • Vizsgálatunk fókuszában a gázvezető réteg elektromos vezetőképességének javítása áll, speciális áramlási módok alkalmazásával.
  • Első eredményeink visszaigazolják, hogy kis cella méretben működőképes a technológiai koncepció.

MIK A JÖVŐBELI TERVEINK?

  • Kutatásunk következő kihívása, hogy több cella összekapcsolásával megvizsgáljuk a folyamatokat, majd méretnöveljük a kialakított és ledokumentált technológiát. Ezzel párhuzamosan kutatóközpontunk a Neumann János Egyetem bevonásával már dolgozik a TRL szint emelésén a gyárthatóság vonatkozásában.
  • Előzetes vizsgálataink alapján bizakodóak vagyunk egy olyan gyártmány fejlesztése kapcsán, amely bizonyos cellák esetén akár 10%-os teljesítmény növekedést is eredményezhet csupán e folyamat elemnek köszönhetően.

Bővebb információért forduljon hozzánk bizalommal!

Fükő Dávid
üzletfejlesztési menedzser
Telefonszám: +36-70/652-94-32
E-mail: david.fuko@bayzoltan.hu