A CEA (Francia Alternatív Energiák és Atomenergia Bizottság), az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának Francia Elnöksége együttműködésében 2022-ben újra megrendezésre került a FISA 2022 & EURADWASTE’22 – 10. Euratom Konferencia Franciaországban, Lyonban.

 

 

A rendezvényen az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség), NEA (Nukleáris Energia Ügynökség), a Nuclear Valley (Francia Nukleáris Ipari Klaszter), a Sfen (Francia Nukleáris Társaság), és az SNETP (Fenntartható Nukleáris Energia Technológia Platform, melynek tagja BZN) szintén nagymértékben képviseltette magát, utóbbi a rendezvényhez kapcsolódóan meg is tartotta éves fórumát (SNETP Forum 2022).

 

 

A rendezvénysorozat célja a nukleáris K+F szektor nemzeti, európai és nemzetközi szinten kezelt kulcsfontosságú kihívásainak áttekintése, a jelenleg futó Euratom projektek, partnerségek, szinergiák ismertetése, továbbá a legújabb technológiai innovációk megvitatása és elemzése az SNETP által koordinált különböző kutatási területeken.

 

 

A Bay Zoltán Kutatóközpont Szerkezetintegritás és Gyártástechnológia Osztályról dr. Szávai Szabolcs (SNETP titkár) és dr. Dudra Judit kollégáink vettek részt a rendezvénysorozaton.

Az osztály jelenleg négy Euratom projektben tevékenykedik aktívan, többen WP vezetőként (APAL, FRACTESUS, ENTENTE, STRUMAT-LTO) az Anyagvizsgálati Osztállyal egyetemben, további egy nyertes projektindulásban (2022. július 1-től – DELISA) vesz részt, mint projektpartner, és az elmúlt fél évben még további két sikeres zárásához járult hozzá (ADVISE, ATLAS+).

Így ezen eseménysorozat kitűnő alkalmat teremtett a már futó együttműködések és további, jövőbeli nemzetközi munkák megalapozására.

A rendezvényen az előzetes egyeztetéseknek köszönhetően lehetőségünk nyílt találkozni dr. Nagy Zsuzsanna alkonzul asszonnyal (Lyon – Magyarország Alkonzulátusa).

Bemutattuk a Bay Zoltán Kutatóközpont tevékenységét és a benne működő divíziók-osztályokat. A szereplők megbeszélést folytattak a jövőbeli lehetséges partneri kapcsolatok elősegítése ügyében is.

Ezt követően a konzulasszonnyal közösen szintén tárgyalást folytattak Xavier F. Bernard úrral (MOTEURS BERNARD PROJECT, Lyon), aki korábban már felvette a kapcsolatot a BZN cégvezetésével lehetséges üzleti kapcsolat kialakítása céljából a „Dunát az európai szén-dioxid-mentesítési törekvések központi szereplőjévé válásának” témájában.