„Száztíz, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait május 3-án, kedden.”

MTA 2022. május 03-i közzététele

 

Prof. dr. Kaptay György kollégánkat a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén, rendes tagjává választotta, aki 2016-tól az MTA levelező tagja volt. A Bay Zoltán Kutatóközpontban 2006 óta dolgozik, jelenleg tudományos főtanácsadóként, mindemellett a Miskolci Egyetem, egyetemi tanára. Szakterülete az anyagtudomány és a nanotechnológia.

Büszkék vagyunk rá, hogy kutatóközpontunknál ilyen tudományos körökben elismert, kiemelkedő kollégával dolgozhatunk együtt, és ezúton is szívből gratulálunk a tiszteltre méltó teljesítményéhez!

Az MTA kiadványa:

  1. MŰSZAKI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

KAPTAY GYÖRGY

1960-ban született Tatabányán. 2016-tól az MTA levelező tagja. A Miskolci Egyetem egyetemi tanára és a Bay Zoltán Kft. tudományos főmunkatársa. Szakterülete az anyagtudomány és a nanotechnológia.
Az elmúlt hat évben cikkeinek száma 184-ről 228-ra (+24%), független hivatkozásainak száma 1700-ról 3600-ra (+112%), innen számolt h-indexe 20-ról 30-ra nőtt (+50%). Tudományos vezetésével eddig 12 kolléga szerzett PhD-fokozatot, egyikük ma már egyetemi tanár. Kiemelkedő eredményei vannak az anyagok, azon belül különösen a nanoanyagok és a határfelületek termodinamikájának továbbfejlesztésében és az anyagok termofizikai tulajdonságainak modellezésében. Vezetésével több műszaki alkotás jött létre és került szabadalmaztatásra.
Továbbfejlesztette a Hirsch-indexet, összehasonlíthatóvá téve az egyszerzős és sokszerzős művek szerzőinek becsült egyéni tudományos kiválóságát.


AJÁNLÓK: Czibere Tibor, Czigány Tibor, Páczelt István, Roósz András

 

Részletek a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűléséről, és a jelöltekről:

https://mta.hu/kozgyules2022/bemutatjuk-a-magyar-tudomanyos-akademia-uj-tagjait-112124