Megrendezésre került a 15. SzakmaSztár Fesztivál Budapesten, a Hungexpo területén 2022. április 25-27. között. Az esemény nem titkolt célja az volt, hogy az Ipar 4.0 Programban megfogalmazott gazdasági és oktatási irányokhoz igazodva a duális szakképzést népszerűsítse, a szakképzésben lévő kiemelkedő tehetségeket támogassa, továbbá, hogy a pályaválasztás előtt állókat segítse döntésük meghozatalában.

 

A szakmák iránti érdeklődés felkeltése mellett a rendezvényen a versenyzés is a programok között van, hisz itt – a döntőkben – mérettethetik meg magukat azok a diákok, akik az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) keretében résztvevő diákok legjobbjai voltak.

 

A szakmai fesztivál presztízsének jó fokmérője, hogy idén a rendezvény megnyitóján Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is köszöntötte a résztvevőket, valamit megtekintette a kiállítást. A rendezvényen a Bay Kutatóközpont kollégái az egészségügy területén megjelenő új trendeket képviselve igyekeztek felhívni az érdeklődők figyelmét a robotizált ápolás jövőbe mutató lehetőségeire. Bemutatták azokat a fejlesztéseket, melyeket az Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen című és GINOP-2.3.4-15-2020-00010 azonosítószámú projektben folyó munka során értek el. A rendezvényen a fejlesztési eredményeinket megtekintette a miniszterelnök is.

Az eseményen vendégeskedett Pepper, a humanoid robot is, hiszen a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve egyik fő kutatási területünk azon ápolási tevékenységek kiválasztása, melyekben a robotizáció gazdaságosan megvalósítható. Kutatóközpontunk vizsgálja a robotoknak a beteg, és az ápolók általi elfogadottságát is, melynek jövőbeni alakulását akár az is befolyásolhatja, hogy a ma fiataljai ilyen eseményeken testközelbe kerülhetnek-e humanoid és nem humanoid ápolássegítőkkel. Talán ők lesznek a jövő kutatói, vagy olyan felnőttek, akik találkoznak az általunk létrehozott, demonstrációs robotokkal támogatott ápolási rendszerrel, vagy akár ápolóként dolgozhatnak is fejlesztéseinkkel.

 

               

 

További információ az eseményről: https://szakmasztar.hu/