EGY IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉS PÉLDÁJÁN

PIACKUTATÁSI ÉS MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI VIZSGÁLATOKRÓL RÖVIDEN

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. (Kutatóintézet) Mérnöki Divíziójának munkatársai több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek különböző zöld technológiák fejlesztésében, számos hulladék újrahasznosítási projektben vettek részt. Ezek során rutinszerűvé vált az újrahasznosított anyagok környezetterhelésének vizsgálata, illetve a fejlesztett termékek tulajdonságainak összehasonlítása a piacon kapható, elsődleges nyersanyagból készült termékekkel. Az anyag- és technológiafejlesztést a piacon minden esetben egy komoly piackutatás és megvalósíthatósági tanulmány elkészítése előzi meg. Ha ilyen felkérés az anyagfejlesztési piac egyik prominens szereplőjétől, a MaterialScan S.r.l-től érkezik az jelentős szakmai elismerésnek tekinthető.

MATERIALSCAN-RŐL RÖVIDEN

A MaterialScan S.r.l. 2015-ben alapított start-up vállalkozás, a vállalat székhelye az olaszországi Trieszt. Alkalmazottaik az anyagmérnöki területen szereztek tapasztalatokat és erre építve bekapcsolódtak az új anyagok és a termékfejlesztés ipari méretű alkalmazott kutatásaiba. A cég számos nemzetközi ipari partnerrel lépett együttműködésre, melynek eredményeként a vállalat a fémek és műanyagok laboratóriumi teszteléseire, mérések elvégzésére szakosodott. Emellett igény esetén műszaki tanácsadást kínál a minőségellenőrzés és a hibaelemzés területén, valamint segítséget nyújt a megrendelőinek az eltervezett alkalmazásoknak megfelelő anyagok kiválasztásához az anyagtudomány területén.

A KÖZÖS PROJEKT RÖVID BEMUTATÁSA

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. Mérnöki Divíziójának munkatársai egy európai uniós program keretében felkérést kaptak a MaterialScan S.r.l.-től a különböző (papír, műanyag) csomagolásokhoz felhasznált hulladék anyagokból újrahasznosítás útján készült nedvszívó gyöngyök előzetes piackutatására. Piackutatási információk alapján a Kutatóintézet egy megvalósíthatósági tanulmányt készített, melynek középpontjában a felmerülő műszaki követelményeknek megfelelő nedvszívó gyöngyök ipari sorozatgyártásának kivitelezhetősége és a gyártás költségeinek becslése állt. A projekt magába foglalta a jelenlegi Európai Uniós irányelveknek megfelelő hulladékfeldolgozási technológiák összehasonlítását, illetve az új termék nedvszívó paramétereinek összevetését a piacon kapható hasonló termékekével.

Első lépésként a Kutatóintézet felmérte az Európai Uniós újrahasznosítási lehetőségeket a hőre keményedő kompozitok (azon belül külön-külön a műanyagok és az erősítő szálak), a poliuretán műanyag és a téglahulladék esetén. Összegyűjtötte a hulladékcsökkentési technológiák lehetséges alkalmazási területeit (útalap készítés, egyéb építőipari alkalmazások), és elemezte az előállítás környezeti terhelését. A megvalósíthatósági tanulmány felhasználásával a MaterialScan a GEMMA nevű nedvszívó anyagához ezen újrahasznosított kompozit alapanyagokat szerette volna felhasználni.

A projekt zárásként a Kutatóintézet összehasonlította MaterialScan által előállított új anyagot a hagyományos, kommersziális nedvszívókkal is: zeolitok, aktív alumínium-oxid, molekulaszita, aktív szén, polimer- és kompozitgyöngyök.

 

A Kutatóintézet javaslatot tett a GEMMA gyártástechnológiájára is.

A projekt eredményképpen a GEMMA gyártási technológiájának módosításával jelentősen alacsonyabb környezetterhelési mutatók keletkeztek a többi Európai Unió által szabályozott hulladékhasznosítási eljárásaival szemben. A hagyományos nedvszívókkal összehasonlítva az új anyag nedvszívó képessége és tartóssága is jobb eredményeket mutatott. De itt nem szabad abbahagyni! A fejlesztésben részt vevő partnerek új továbblépési lehetőségeket terveznek, és persze szép feladat a létrejött termék piacra történő bevezetése is.

KAPCSOLAT

PÉRCSI Szilárd, Üzletfejlesztési vezető
H-1116 Budapest, Kondorfa u. 1.,
+36-70/704-4716, szilard.percsi@bayzoltan.hu