EGY IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉS PÉLDÁJÁN

A KÖRNYEZETI VÉDJEGYRŐL RÖVIDEN

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.(BZN) Intelligens Rendszerek Divíziója (SMART) több mint 15 éve kutatja és fejleszti azokat az innovatív rendszereket, amelyek optimális használata a gazdasági és környezeti szempontokat egyensúlyba helyezve, piaci versenyelőny szerzésben támogatja partnereit.

Az LCA (Life Cycle Assesment) – azaz a környezeti életciklus elemzés – ma már megkerülhetetlen védjegye a környezettudatosan gondolkodó vállalatoknak. Az elemzés célja, az EPD (Environmental Product Declaration) környezeti védjegy megszerzésére irányul, amely a vállalati kommunikáció legfontosabb eleme.

Az EPD tartalmazza a termékek életciklusával – „bölcsőtől a gyárkapuig” – kapcsolatos összes környezeti információt, melyek nyilvánosan elérhetők, letölthetők. Ilyenek adatok pl.: a környezeti hatás, az erőforrás-igény, a hulladékképzés, az anyag- és energiafolyamatok. Számos iparágban, többek között a fenntartható építőipari termékek kiválasztásánál nagy előny és lehetőség egy ilyen védjegy megléte, mely segítheti a vásárlókat a több szempontú választásban.

A D&D DRÓTÁRU IPARI ÉS KERESKEDELMI ZRT.-RŐL RÖVIDEN

A D&D Drótáru Ipari és Kereskedelmi Zrt.(D&D) és elődei az 1912-ben történt alapításuk óta gyártanak acélhuzal termékeket. A közel száz esztendős működés alatt mindig a vevői igények magas színvonalú kiszolgálása, korszerű termékek gyártása és a gazdaságos működés volt az itt dolgozó szakemberek célja. A piaci pozíciójuk megtartása és állandó bővítése csak a folyamatos termék, technológia és gyártóeszköz fejlesztések megvalósításával volt elérhető. Napjainkra a D&D Kelet – Közép Európa legjelentősebb nagyszilárdságú acélhuzal termék gyártójává vált. A gyár termékeinek legfontosabb felhasználója az építőipar.

A D&D tanúsíttatta és működteti az ISO 9001 minőségirányítási, és az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszert, valamint ISO 50001 energiairányítási rendszert, amelyeket mint integrált rendszert működtet. Az integrált rendszer működtetésével bizonyítja a cég elhivatottságát a jó minőségű termékek gyártása és a környezetvédelmi szempontok messzemenő betartása mellett.

A KÖZÖS PROJEKT RÖVID BEMUTATÁSA

„A D&D Drótáru Zrt.-nél nagy hangsúlyt fektetünk a termékeink és szolgáltatásaink minőségére, folyamatos javítására annak érdekében, hogy a vevői igényeket, elvárásokat teljes egészében kielégíthessük. Mivel több ügyfelünk megkérte a beszállítóitól az EPD környezeti védjegyet, így lépnünk kellett. Egy tapasztalt, referenciákkal rendelkező, megbízható partnerre volt szükségünk.”

– fogalmazott Lehóczki Zoltán a D&D minőségbiztosítási vezetője.

A BZN feladata a környezeti életciklus elemzés és az ehhez kapcsolódó EPD megszerzésének menedzselése volt. A védjegy megszerzése szigorú lépésekből áll. Illeszkednie kell az ISO 14025 Type III és EN 15804 nemzetközi szabványokhoz, valamint alkalmaznia kell a termékcsoportra készült PCR-t (Product Category Rules). A tényleges gyártási folyamatok részletes dokumentációja, az azt követő rendszerezés, modellezés, majd környezeti eredmények leírása az életciklus elemzés (LCA-Life Cycle Assessment) módszerével történik. A termékek 5 évre kapják meg a védjegyet, mely a későbbiekben frissített információkkal meghosszabbítható. A BZN szakértői csapatának köszönhetően a D&D az első magyarországi építőipari beszállító vállalat lett, aki a termékeire környezeti védjegyet kapott. Ennek eredményeképp nőtt a vevői elégedettsége és nemzetközi szinten is elismert beszállítóvá vált. Ily módon bátorítanánk a hazai kis-, közép- és nagyvállalatokat, mérjék fel környezeti hatékonyságukat és támogassák jövőbeni sikerességüket EPD-vel. Az út ki van jelölve, lépjenek rá Önök is!

KAPCSOLAT

Bognár Ildikó, Üzletfejlesztési és marketing igazgató
Telefonszám: +36-20/357-8346
E-mail: ildiko.bognar@bayzoltan.hu