2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00161: Egészségvédő pontyhús gazdaságos előállítása algával dúsított takarmánnyal
A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00161
A projekt címe: | Egészségvédő pontyhús gazdaságos előállítása algával dúsított takarmánnyal |
Kedvezményezettek: | SZEGEDFISH Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Zöldségcentrum Kereskedelmi, Termeltető és Szolgáltató Kft. |
A projekt tervezett befejezési dátuma: | 2024.12.31. |
A szerződött támogatás támogatási összege: | 418 810 500 Ft |
Bay Zoltán Nonprofit Kft. számára megítélt támogatási összeg: | 134 500 000 Ft |
Bay Zoltán Nonprofit Kft. támogatási intenzitása: | 100% |
A projekt tartalmának bemutatása:
Magyarországon a haltermelés földmedrű halastavakban folyik. Legfontosabb gazdasági haszonhalunk a tógazdasági nemesponty. A különböző korosztályú pontyokat abraktakarmánnyal etetik, kiegészítve ezzel a tavakban termelődő természetes táplálékot, melyet a halak fehérjeforrásként hasznosítanak. Mivel a tavak természetes táplálékbázisa a tenyészidőszak második felére lecsökken, a hazai pontytenyésztési technológiában is egyre nagyobb szerepet kap a magas fehérjetartalmú, teljesértékű nevelőtápok etetése. A tápos etetésnek további előnye, hogy nagyobb méretű étkezési halat nevelhetünk a halhús elzsírosodása nélkül. A haltermelés gazdaságosságát alapvetően meghatározza a takarmányok ára, ezen belül különösen meghatározó összetevőként a halliszt, amelynek ára folyamatosan emelkedik. A halliszt részben kiváltható viszonylag magas fehérjetartalmú abrakhüvelyesekkel, elsősorban szójával. Az extrahált szójadara fehérjetartalma ugyan viszonylag magas, de aminosav- és zsírsavösszetétele nem megfelelő. Az algákban jelentős mennyiségű fehérje található, valamint az esszenciális aminosav- és zsírsav-tartalmuk is magas, ezért egyre intenzívebbé váltak az algák takarmányozási célú felhasználásával kapcsolatos vizsgálatok. Olcsón előállítható algával a halliszt és a szójadara -részben- kiváltható, ami növelheti haza pontytenyésztés gazdaságosságát. A ponty mindenevő, algát közvetlenül nem fogyaszt. Ezért szükséges az algának, mint takarmánykiegészítőnek a tápba történő „bedolgozása”.
A Zöldségcentrum Kft. területén összesen 125 m3 hasznos térfogatú alganevelő rendszerben történik alga előállítása. Jelenleg a megtermelt algabiomassza tápoldattal együtt kerül raktározásra, értékesítésre és felhasználásra. A projekt célja a termelt algabiomassza-felhasználó ágazatok bővítése. Ezen célok elérése érdekében az algabiomassza feldolgozási technológiájának fejlesztése szükséges. Az algabiomassza feldolgozása során az algaszuszpenziót több lépésen keresztül alakítjuk algapor termékké. A kapott biomassza szárításával kívánjuk elérni, hogy a termék kezelhetősége nagymértékben javuljon, továbbá speciális tárolási körülmények nélkül is hosszú távon megőrizze a stabilitását. A takarmány-kiegészítőként történő felhasználáshoz a legtöbb esetben elvárás, hogy szárított algaport szállítson a termelő, mivel a meglévő takarmány-előállítók döntő többségének gyártási technológiái száraz alapanyagokra vannak hangolva. Célunk olyan minőségű és mennyiségű algapor előállítása, mely lehetővé teszi a SzegedFish Kft. részére, hogy az alkalmazott takarmányba keverve biztosítsák a halak fejlődéséhez szükséges mennyiségű és minőségű fehérjéket és zsírsavakat. A projekt további célja a haltenyésztés gazdaságosabbá tétele a takarmányozási technológia fejlesztésén keresztül. Az algának, mint takarmánykiegészítőnek a felhasználásától a halhús omega-3 zsírsavkoncentrációjának növekedését is várjuk, melynek nagyon fontos egészségvédő szerepe van a humán táplálkozásban.
A projekt keretein belül a Bay Zoltán Nonprofit Kft. végzi az algatermelési és -feldolgozási folyamatok laboratóriumi színtű kifejlesztését, illetve aktívan részt vesz ezen folyamatok üzemi szintre való léptéknövelésében, optimalizálásában, valamint a haltakarmányok és halhúsok mintáinak vizsgálataiban.