2017. március 31-ével fejeződött be a BOSH-FRUCHT Agráripari Termékelőállító, Feldolgozó és Értékesítő Szövetkezet konzorciumvezetésével indított projekt, melyben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is részt vett. A Biotechnológiai Divízió feladata volt, hogy az almos- és hígtrágya kezelésében és termékké alakításában vegyen részt, ezen belül is a folyamatok életciklus analízisét, környezetvédelmi hatásának kimutatását, valamint mikrobiológiai értékelését végezte el.

Az elmúlt évtizedekben felismertük; hogy az élőhelyünket jelentő globális ökoszisztémára mekkora veszélyt jelentünk mi magunk, illetve az ipari és mezőgazdasági tevékenységünk következtében fellépő környezetszennyezés, környezetkárosítás.

Számos értekezés, helyzetfelmérés számolt be hatalmas mértékű, olykor visszafordíthatatlan környezetkárosításokról. Ezek a jelentések a problémák felvetése mellett arra is rámutattak, hogy megelőző lépésekkel e káros hatások kiküszöbölhetőek lehetnek a jövőben. Egyes területeken azonban a megelőzés mellett szükség van a szennyezések közvetlen és mielőbbi felszámolására is, valamint az újszerű, átgondolt gazdálkodás formák gyakorlati alkalmazására. Az agrárium területén kiemelten kell foglakozni az állattartás során keletkező almos- és hígtrágya kezelésével, valamint ezzel párhuzamosan a talajerőforrás természetes úton történő visszapótlásával.

A nagyüzemi állattenyésztésben hatalmas mennyiségben termelődik szarvasmarha trágya. A trágya tárolása során jelentős szárazanyag és tápanyagveszteség (elsősorban N) léphet fel mely egyben környezetszennyező is lehet. A projekt keretein belül a keletkezett trágya kezelésére több technológiát dolgozott ki és alkalmazott a fejlesztői konzorcium, így az aerob komposztálás, a biochar előállítás valamint a közvetlen mikrobiológiai kezelés hatását is vizsgáltuk – üzemi körülmények közt A trágya ilyen irányú komplex kezelésével és hasznosításával hozzájárulunk a környezetszennyezés csökkentéséhez, illetve a talajok humusztartalmának növeléséhez.

Projektazonositó: PIAC_13-1-2013-0274

A projekt pontos címe: „Biochar szilárd mikrobiológiai hordozó és effektív mikroorganizmusok előállításának, felhasználási technológiája, kísérleti fejlesztése nagyüzemi szarvasmarhatartásnál a szerves trágya kezelésben, az állati takarmányozásban, talajminőség javításában” alatt futott.

Futamideje: 2014.01.01-2017.03.31. volt.

A kutatásokra a Bay Zoltán Kft. 31 401 057 Ft+ÁFA keretösszeget kapott.