A projekt, melynek eredményeként a nagyobb környezetterheléssel járó jelenlegi technológiát felváltja egy környezettudatosabb, energiatakarékos és gazdaságos eljárás, 2016. május 2.-án kezdődött és várhatóan 2018-ban zárul. A támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból valósul meg, melynek összege 2 milliárd 039 millió Ft, mely vissza nem térítendő támogatás.

A beruházás részeként épülő új üzem létesítésének fő oka, hogy a klóralkáli gyártás során egy EU határozat szerint a higanykatódos sólé elektrolízis technológiákat 2017 decemberében le kell állítani. Ennek alapján a BorsodChem kiváltja a higanykatódos sólé elektrolízis üzemet és az új követelményeknek megfelelően új üzemet épít, melynek előnyei a jelentős villamos-energia megtakarítás, ezáltal alacsonyabb CO2 kibocsátásban lesz mérhető, illetve megszűnik a higany alkalmazása a klórtermelésben.

 

A BorsodChem Zrt. jelenleg a klórgyártásban a nátrium-klorát bontásához magas fajlagos vegyszer- és hőmennyiséget használ, melyek fajlagos mennyisége alkalmas katalizátor segítségével várhatóan jelentősen csökkenthető. Ilyen típusú technológia, katalizátor a piacon ma nem elérhető, ezért kidolgozása K+F tevékenységet igényel. A kutatók feladata a jelenlegi technológiai folyamat javításával és új technológiai eljárások kifejlesztésével  megoldást találni ennek a szennyeződésnek a csökkentésére, mely a rendszer gazdaságosabbá és hatékonyabbá tétele érdekében rendkívül fontos.

A BorsodChem Zrt. egy 5 tagból álló konzorciumot hozott létre a Miskolci Egyetem, a Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a VGSZ Vegyipari Gépgyártó és Szolgáltató Kft közreműködésével, a klorát katalitikus úton való eltávolítására irányuló közös kutatási-fejlesztési feladatok elvégzésére, amelynek eredményeképpen szabadalmaztatható eljáráshoz jutnak.

További részletek…