A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2016-00005

Projekt címe: Vegyipari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása

Kedvezményezett neve: BorsodChem Zrt.

Konzorciumi partnerek: Miskolci Egyetem, Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt., Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., VGSZ Vegyipari Gépgyártó és Szolgáltató Kft.

A projekt összköltsége: 3 163 775 016 Ft

A támogatás összege: 2 029 370 401 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 64,14 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.02.29.

Projekt összefoglaló

A BorsodChem Zrt. megkezdte a „Vegyszeripari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása” című projekt megvalósítását.

A projekt, melynek eredményeként a nagyobb környezetterheléssel járó jelenlegi technológiát felváltja egy környezettudatosabb, energiatakarékos és gazdaságos eljárás, 2016. május 2.-án kezdődött és várhatóan 2018-ban zárul. A támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból valósul meg, melynek összege 2 milliárd 039 millió Ft, mely vissza nem térítendő támogatás.

A beruházás részeként épülő új üzem létesítésének fő oka, hogy a klóralkáli gyártás során egy EU határozat szerint a higanykatódos sólé elektrolízis technológiákat 2017 decemberében le kell állítani. Ennek alapján a BorsodChem kiváltja a higanykatódos sólé elektrolízis üzemet és az új követelményeknek megfelelően új üzemet épít, melynek előnyei a jelentős villamos-energia megtakarítás, ezáltal alacsonyabb CO2 kibocsátásban lesz mérhető, illetve megszűnik a higany alkalmazása a klórtermelésben.

A BorsodChem Zrt. jelenleg a klórgyártásban a nátrium-klorát bontásához magas fajlagos vegyszer- és hőmennyiséget használ, melyek fajlagos mennyisége alkalmas katalizátor segítségével várhatóan jelentősen csökkenthető. Ilyen típusú technológia, katalizátor a piacon ma nem elérhető, ezért kidolgozása K+F tevékenységet igényel. A kutatók feladata a jelenlegi technológiai folyamat javításával és új technológiai eljárások kifejlesztésével  megoldást találni ennek a szennyeződésnek a csökkentésére, mely a rendszer gazdaságosabbá és hatékonyabbá tétele érdekében rendkívül fontos.

A BorsodChem Zrt. egy 5 tagból álló konzorciumot hozott létre a Miskolci Egyetem, a Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a VGSZ Vegyipari Gépgyártó és Szolgáltató Kft közreműködésével, a klorát katalitikus úton való eltávolítására irányuló közös kutatási-fejlesztési feladatok elvégzésére, amelynek eredményeképpen szabadalmaztatható eljáráshoz jutnak.

A BorsodChem Zrt. által a pályázaton elnyert forrás az új membráncellás klór üzem létesítésénél kerül felhasználásra. A projekt sikeres megvalósulása által az anyag és energia megtakarítás jelentős lesz.

A projekt számokkal nem kifejezhető nyeresége, hogy jelenleg nagyon nagy hátrány a Vállalatnál az átmeneti tesztüzem hiánya a labor és a nagy gyártó üzemek között, éppen ezért nagyon hasznos, hogy lesz egy kimondottan kutatás céljából létrehozott félüzem, ahol a fejlesztők tesztelhetik az általuk kikísérletezett eljárásokat nagyobb, a gyártó üzemekhez közelebb álló méretben. Ez azért fontos, mert az eredmények eltérhetnek a kis laborban elvégzett kísérletek és a nagyobb mennyiségekkel való munka között. Ezen felül a jövőben rendelkezésre fog állni egy olyan K+F műhely, ahol saját és vendég kutatóknak nyílik lehetősége számos új technológiai eljáráson dolgozni, amelyre nehéz saját vállalati költségeket fordítani.

A projekt során a konzorcium tagok között szoros együttműködés alakul ki, melynek eredményéből nem csak a jelenlegi, hanem a későbbi projektek során is profitálni lehet. A kutató intézetekkel való rendszeres szakmai konzultációk lehetővé teszik az ott dolgozó vagy éppen tanuló mérnökök számára, hogy szakmai gyakorlottságukat tovább fejlesszék a BorsodChem Zrt-nél.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.