Az Intézet fermentációs szolgáltatásain belül lehetőség van a fermentálni kívánt mikoorganizmus szaporodási körülményeinek meghatározására, majd az előállított mennyiségek léptéknövelésére. A fermentáció optimalizációja során először laboratóriumi méretben, 5 literes üveg illetve acél fermentorokban növesztjük a sejteket. A sikeres paraméterezést követően, 150 literes hasznos térfogatú acél bioreaktorban végezzük a pilot méretű fermentációt. A fermentortest és a benne található műszerek saválló acélból és üvegből készültek, így a különböző kémiai és fizikai hatásokkal szemben igen ellenállóak. A fermentáció során a különböző paraméterek (hőmérséklet, pH, oldott oxigén koncentráció, kevertetés, tápanyag ellátás) automatikusan fenntarthatók illetve széles tartományban változtathatók, ezzel is optimalizálva a mikroorganizmusok szaporodási körülményeit. A fermentor SIP üzemmódban, vagyis gőz felhasználásával helyben, automatika segítségével sterilizálható.

A konkrét fejlesztéseken túl, szakértőink támogatást tudnak adni fermentor rendszerek tervezésében, kivitelezésében is.

Kapcsolat

Portörő Péter
vezető, tudományos munkatárs
Fermentációs Munkacsoport
E-mail: peter.portoro@bayzoltan.hu