A bioökonómia (’bioeconomy’, biogazdaság, biomassza alapú gazdálkodás) a körforgásos gazdaságon belül a fenntartható, biomassza alapú gazdasági folyamatok összességét jelenti, melyek megújuló biológiai (mezőgazdasági, erdészeti, állati, mikrobiális) eredetű erőforrásokat használnak fel élelmiszeripari, takarmányozási, energetikai illetve vegyipari alapanyagként való hasznosítási céllal, illetve magába foglalja ezen folyamatok szereplőit, melyek ebben a hasznosítási tevékenységben részt vehetnek. Ezek a folyamatok gondoskodnak a mezőgazdasági, ipari termelés során keletkező biomassza hulladékok és melléktermékek magasabb hozzáadott értéket képviselő termékekké történő átalakításáról, és ezáltal képesek olyan egymással összefüggő társadalmi kihívások átfogó módon történő kezelésére, mint az élelmezésbiztonság, a természeti erőforrások szűkössége, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség és az éghajlatváltozás, szem előtt tartva a fenntartható gazdasági növekedést.

A Biotechnológiai Divízióban évtizedes hagyománya van az ipari, mezőgazdasági melléktermékek és a növényi biomassza hasznosítására irányuló kutatásoknak, fejlesztéseknek (pl. tejsavó hasznosítása, biofinomítás), így könnyen tudtunk kapcsolódni az EU 2012-es innovációs célkitűzéseihez ’bioeconomy’ témában („Innovating for Sustainable Growth: A Bioeconomy for Europe”, 13.02.2012). Aktív együttműködést alakítottunk ki a témában céges partnereink, valamint a NAIK, a NAK és az AKI felé is, ezt hivatott alátámasztani az együttműködő partnereinkkel közös kiállítói megjelenés a 78. OMÉK rendezvényen.

 

Bioeconomy tárgyú projektjeink:

AgriForValor

Made in Danube

Kapcsolat

KOÓS Ákos-osztályvezető, Biológiai Alapú Energiatermelés Osztály

Cím: H-6726 Szeged, Derkovits fasor 2.
Telefon: +36-30/372-0999
E-mail: akos.koos@bayzoltan.hu