A Vakok Európai Szövetsége (EBU) nagyjából harmincmillióra teszi a látásukban valamilyen szinten akadályozott emberek számát Európában, melynek jelentős (és egyre nagyobb) részét, majdnem 70%-át az idősebb, hatvan év feletti generációk adják. A látásukban akadályozottak számára több hétköznapi tevékenység, például az utazás, önmagában is nagy kihívás, és sokszor segítség nélkül nem is nagyon mernek elindulni. Mindeközben azonban a szociális segítők száma egyre csökken. Egy másik, három európai város (Tullamore, Salzburg és Marseille) bevonásával, kifejezetten látássérültek utazási szokásait és helyzetét vizsgáló EBU jelentés arról számol be, hogy ezeknek az embereknek komoly problémát jelent egy-egy közintézmény megváltozott bejáratának felderítése, egy megbízható háztól-házig történő közlekedést segítő szolgáltatáshoz való hozzáférés, miközben igényelnék a képzett segítők vagy legalább egy másik ember és nem gép által nyújtott támogatást. A harminc hónap időtartamú VUK projekt célja éppen ezért egy olyan dinamikus, ám megbízható, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát, háztól-házig történő közlekedést segítő, mobil eszközön működő, beltéri navigációs, multi-modális, támogató keretrendszer kifejlesztése látássérültek számára, mely a látásukban akadályozott (főként idős) embereket közlekedésükben, utazásukban segíti.



A VUK konzorciuma nyolc partnert fog össze öt ország (Magyarország, Ausztria, Spanyolország, Portugália és az Egyesült Királyság) közreműködésével. A konzorcium vezetője a Bay Zoltán Nonprofit Kft. A kialakítandó magyar, angol és német nyelven működő beltéri navigációt és közlekedést segítő rendszer alapvetően a fiatalabb generációk bevonásával valósul meg, áthidalva ez által mind a generációk közötti szakadékot, mind pedig a segítők hiányát is. A megvalósuló rendszer így a hanggal is vezérelhető felületen keresztül az elsődlegesen utazó tömeg bevonásával valósidejű emberi segítségnyújtást és valós, megbízható információt képes biztosítani a látásukban akadályozottaknak mindennapi utazásaik során.
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) és az Active and Assisted Living (AAL) Program keretében valósul meg.

A magyar partnerek bemutatása:
Bay Zoltán Nonprofit Kft. (BZN) Intelligens Rendszerek Divízió feladata informatikai-kommunikációs rendszerek tervezése, fejlesztése üzemeltetése, igények felmérésén, protokollok, tanulmányok készítésén át specifikációk elkészítéséig a teljes munkafolyamatot lefedve. Fejlesztésben az önálló PC és mobil alkalmazásoktól a kliens-szerver, web, felhő alapú, adatbázis-kezelő alkalmazásokig rendelkezik megfelelő kompetenciával, beágyazott szoftverfejlesztési szaktudással, legyen szó akár teljesen egyedi rendszer készítéséről, vagy tetszőleges RTOS vagy beágyazott Linux alapú fejlesztésekről. További szakterületek még a szenzoralapú információgyűjtés, navigáció, ill. már meglévő információk hatékony feldolgozása korszerű információ menedzsment technológiák segítségével, illetve „Smart” megoldások (Smart City, Smart Home) megtervezése és megvalósítása, innovatív egészségügyi információs rendszerek fejlesztése és üzemeltetése, telemedicina rendszerek fejlesztése, telepítése illetve üzemeltetése, időskori önellátás, önmenedzselés, idősgondozási feladatok ellátásának újszerű, költséghatékony, „idősbarát” támogatása informatikai eszközökkel.

BME-TMIT Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laboratóriuma (BME) kompetenciái: felsőoktatás, hazai és nemzetközi kutatás, technológia- és alkalmazásfejlesztés: IKT és szolgáltatások, mobil információs rendszerek, ember-gép, ember-jármű, ember-robot interakció, rehabilitációs, egészségügyi szolgáltatások és alkalmazások, nyelv- és beszédtechnológia, multimodális interakciók, beszédinformációs rendszerek, „okos” eszközök és platformok (smartphone, smartTV).
Kutatási infrastruktúra: beszédszintézis, beszédfelismerés,beszédinformációs rendszerek, automatikus beszédről -beszédre fordító rendszerek, érzelem kifejezés és felismerés, kommunikációs kontextus elemzés, hangos ikonok, ügyfélszolgálat automatizálás, üzleti és beszédbányászat/analitika, intelligens információs szolgáltatások, okostelefon alkalmazások, okosTV alkalmazások, okos otthon alkalmazások, multimodális alkalmazások,egészségügyi alkalmazások, stroke rehabilitáció, látássérült emberek rehabilitációja, beszédsérült emberek rehabilitációja, depresszió előrejelzés és detekció, hangminőség detekció és kifejezés, torokrák előrejelzés és detekció, kísérleti pszichológiai kísérletek támogatása.

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány (Infoalap) célja látássérültek támogatása a tanulásban és a munkavállalásban. Stratégiai cél az informatikai segítő technológiák elérhetővé tétele, fejlesztése és honosítása látássérültek számára, valamint informatikai képzések tartása, speciális tananyagok fejlesztése. Nagy hangsúlyt kap az informatikai eszközök népszerűsítése, adományozása, informatikai ügyfélszolgálat működtetése. Az alapítvány internetes akadálymentesítési tanácsadást és tesztelést is végez (egyenlő esélyű hozzáférést biztosító honlapok); honosítja, adományozza és forgalmazza a kifejlesztett képernyőolvasó, képernyőnagyító szoftvereket. Az elmúlt 15 évében több mint 3000 adománnyal segített, speciálisan felszerelt oktatótermükben rendszeresen tartanak informatikai tanfolyamokat látássérültek, családtagjaik, segítőik számára. Vak fejlesztőik révén minden évben elérhetővé teszik az akadálymentesített beszélő Linux kiadást, telefonos és email-es tanácsadást tartanak látássérült felhasználók számára. Nemzetközi k+f projektjeik célja, az látássérült emberek esélyegyenlősége javítása informatikai innováció segítségével. (Tacmon, Digiglasses, Blindtrack). Bemutatótermükben speciális szoftvereket és hardver eszközöket próbálhatnak ki az érdeklődők. „Lapról hangra” kezdeményezésünk célja, hogy látó önkéntesek felolvasása révén elérhetővé váljanak a vak és gyengénlátó emberek számára hozzáférhetőek legyenek kizárólag nyomtatott cikkek. (Év honlapja – 2012), első díj az Infotér e-Fesztiváljon.
A projektben résztvevő nemzetközi partnerek:
Transdanubia Nikolai GesmbH (TSB), KKV, Ausztrua
Instituto Universario de Lisboa (ISCTE-IUL), K+F, Portugália
Inovamais – Servicos de Consultaoria em Inovacao Tecnologica S.A (Inova+), KKV, Portugália
HI Iberia: HI-IBERIA Ingeniería y Proyectos SL (HIB), KKV, Spanyolország
Erlang Solutions (ESL) KKV, Egyesült Királyság
Hilfsgemeinschaft der Blinden und Sehschwachen (HGB), végfelhasználói szervezet, Ausztria

Projekt honlap: http://www.vuk-project.eu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/vukproject1

AAL portál projekt oldal: http://www.aal-europe.eu/projects/vuk

Projektazonosító:
NEMZ_15_1_2016_0010 – „Látássérült embereket támogató keretrendszer”
AAL-2014-183 – „Visionless sUpporting frameworK”

Projektmegvalósítás időszaka:
2016. március 01. – 2018. augusztus 31.

A Projekt megvalósítása során a Kedvezményezettek összesen 189 683 589 Ft támogatásban részesülnek. A Támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a támogatás 51 %-át, 96 738 633 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít. A támogatás összegének fennmaradó 49 %-a az Európai Bizottságtól származik.

További információ kérhető:
Perényi Dénes, tudományos munkatárs
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Intelligens Rendszerek Divízió (BAY-SMART)
Tel.: +36 46 560 131
E-mail: denes.perenyi@bayzoltan.hu
Honlap: http://www.bayzoltan.hu